Startups

Beeld: Michèle Giebing
Startup Eleven over biertrends: 'We gaan terug naar niet té gek...

Startup Eleven begon bijna vijf jaar geleden met het brouwen van bier. Waar de startup begon met het brouwen van eigen recepturen bij andere brouwerijen, breidde Eleven daarna uit tot een eigen brouwerij. VMT ging langs bij brouwerij Eleven en sprak met medeoprichter Loes van Impelen over de oprichting, groei, verdere plannen en biertrends. "Het hoeft niet meer extreem, extremer, extreemst."

Startup Yummygums maakt vitamines in snoepjesvorm: 'Wij willen het leuk maken om een gezonde gewoonte op te bouwen'
Startup Yummygums maakt vitamines in snoepjesvorm: 'Wij willen het...

Startup Yummygums maakt verschillende vitamine supplementen in de vorm van een snoepje, een 'gummy'. Op die manier wil de startup het nemen van vitamines en het aannemen van een gezonde levensstijl leuker en gemakkelijker maken. VMT sprak met Ruben Balian, mede-eigenaar van Yummygums, over de oprichting, de ontwikkeling en de verdere plannen van de startup.

Koekjes van oud brood en kromme wortels? Upprinting Food gaat voedselverspilling tegen met 3D-printen
Koekjes van oud brood en kromme wortels? Upprinting Food gaat...

Kromme wortels, oud brood, bananen en het groen van prei zijn allemaal waardevolle ingrediënten voor Elzelinde van Doleweerd. Met haar bedrijf Upprinting Food combineert ze haar kennis van Industrial Design en voedingsmiddelentechnologie. "

Belgische startup Kriket maakt eten van krekels: 'Voedselsysteem moet disruptief veranderen'
Belgische startup Kriket maakt eten van krekels: 'Voedselsysteem moet...

Belgische startup Kriket maakt verschillende voedingsmiddelen van insecten. De startup wil de consumptie van insecten mainstream maken. Volgens de startup zijn krekels duurzaam, gezond en lekker. Zo vormen insecten volgens Kriket een goede vleesvervanger. "Krekels zijn een grote hulp om de voetafdruk van ons eten te verkleinen", vertelt oprichter Michiel van Meervenne aan VMT.

Startup Soilmates maakt olie van 'lelijke' avocado's: 'Ruim 20% van de avocado's haalt de consument niet'
Startup Soilmates maakt olie van 'lelijke' avocado's: 'Ruim 20% van...

Alleen de mooiste avocado's worden geselecteerd voor verkoop in de supermarkt. Startup Soilmates besloot de 'lelijke' avocado's te redden en een nieuw leven te geven. De startup maakt er naar eigen zeggen 'de gezondste olie' van: Healthy Oil. VMT sprak met oprichter Sander Breedveld over de oprichting, ontwikkeling en verdere plannen van de startup.

Startup Greenforce richt zich met plantaardig vlees in poedervorm op vleesliefhebber: 'Wij willen een beter product neerzetten dan vlees'
Startup Greenforce richt zich met plantaardig vlees in poedervorm op...

Steeds meer producenten komen met nieuwe vormen van vleesvervangers. Duitse startup Greenforce introduceerde recentelijk plantaardige vleesvervangers in poedervorm. Poedermixen waar de consument water aan toevoegt om er vervolgens een burger of bal van te maken. VMT sprak met oprichter Thomas Isermann over de oprichting en verdere plannen van de startup.

Zo houdt de Stixfresh-sticker fruit tot 14 dagen langer vers: 'Een sticker past perfect in het huidige productieproces'
Zo houdt de Stixfresh-sticker fruit tot 14 dagen langer vers: 'Een...

Startup Ryp Labs maakt stickers die de houdbaarheid van fruit verlengen. Door de sticker op het product te plakken gaat het levensmiddel tot 14 dagen langer mee. Op die manier wil Ryp Labs voedselverspilling tegengaan. VMT sprak met Michelle Holtappels, R&D-manager bij Ryp Labs over de ontwikkeling van de sticker, de werking, de werkzame stoffen en de verschillen met concurrent Apeel.

Scale-up Food2Smile: 'Wetgeving voor herformulering? Laat maar komen'
Scale-up Food2Smile: 'Wetgeving voor herformulering? Laat maar komen'

Scale-up Food2Smile maakt suikervrije snoep- en snackproducten. De meeste producten zijn daarnaast vegan en glutenvrij. Food2Smile heeft afzet zien wegvallen tijdens de coronacrisis, terwijl de geproduceerde producten klaar stonden voor de verkoop. VMT sprak oprichter Miriam Bouwens over de samenwerking met Too Good to Go, de corona-impact en herformulering van voedingsmiddelen.

Startup Banabar maakt energierepen van restbananen: 'Wij willen problemen in de bananenteelt tegengaan'
Startup Banabar maakt energierepen van restbananen: 'Wij willen...

Startup Banabar maakt energierepen van gedroogde bananen. Door productie van de repen wil de startup helpen om de sociale en ecologische uitbuiting in de bananenteelt tegen te gaan. Dit doet de startup door gebruik te maken van biologische restbananen en door 1% van de inkomsten te investeren in de boeren waarmee de startup samenwerkt. VMT sprak met oprichter Marco Mega over de oprichting en verdere plannen van de startup.

Van afval naar falafel: 'Wij doen liever iets goed op kleine schaal tot het perfect is'
Van afval naar falafel: 'Wij doen liever iets goed op kleine schaal...

Startup Falafval maakt falafel van restromen. Waar de startup eerst pulp van sappen gebruikte voor de falafel, gebruikt het bedrijf inmiddels groentereststromen. De startup is inmiddels gegroeid van productie in eigen keuken naar een professionele productiekeuken. "We proberen ons product zo goed en zo duurzaam mogelijk te maken, en stap voor stap nog meer te verbeteren." VMT sprak met medeoprichter Ayuk Bakia over de oprichting van Falafval en de plannen van de onderneming.