VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Law Event

Alles over Zeewier

  • Oogst van suikerwier. (Foto: Noble Ocean Farms)
    Zeewier4 jul. 24

    Aan tafel Alaska #2: Straks allemaal aan de zeewier in plaats van een...

    In de afgelegen wateren van Alaska speelt zich een stille evolutie af. Verschillende (ex-)vissers en andere ondernemers in deze afgelegen Amerikaanse staat willen verduurzamen met de teelt van zeewier voor humane consumptie. VMT hoorde het verhaal van twee innovatieve bedrijven, Barnacle Foods en Noble Ocean Farms. Kansen voor zeewier, maar nog veel hobbels te nemen.

  • Duurzaamheid26 apr. 23

    Takeaway komt met composteerbaar bezorgdoosje met zeewiercoating in...

    Takeaway wil verpakkingsafval verminderen en heeft daarom een composteerbare verpakking geïntroduceerd met startup Notpla. De doosjes zijn plastic- en PFAS-vrij en hebben een beschermende coating van zeewier aan de binnenkant. Hiermee wordt een duurzame verpakkingsoplossing geboden voor bezorgmaaltijden.

  • Startup BettaF!sh maakt een tonijnvervanger van zeewier
    Ingredient2 jan. 23

    Startup maakt tonijnvervanger van zeewier: 'Duurzaamheid kan wel...

    STARTUP BELICHT - Startup BettaF!sh maakt een plantaardige variant voor bliktonijn. Dit maakt de startup van verschillende soorten zeewier. BettaF!sh wil uiteindelijk een plantaardig alternatief maken voor alle bedreigde vissoorten. VMT sprak met oprichter Deniz Ficicioglu over de oprichting en productie. "Wij willen de gezondheid en biodiversiteit van de oceaan herstellen."

  • Startup Zalg presenteerde op de SIAL in Parijs haar zeewier blokjes
    Ingredient16 nov. 22

    Startup Zalg wil met vriesverse zeewier voedselsysteem verbeteren

    Franse startup Zalg presenteerde op de SIAL in Parijs vriesverse zeewier blokjes. Het product stond op de beurs uitgelicht op het innovatieplein. VMT ging op de beurs langs bij de startup en sprak met medeoprichter Vincent Lacaze. "Ons product bevat geen eiwit, maar wel meer calcium dan melk."

  • Duurzaamheid12 jul. 22

    Europa maakt werk van zeewier, investeert in opschaling en...

    Een consortium bestaande uit 25 internationale partners krijgt 9 miljoen euro om de productie van zeewier op te schalen en om toepassingen waaronder vleesvervangers te onderzoeken.

  • Seaweed Farm Clew Bay (Ireland)
    Duurzaamheid & MVO30 mrt. 22

    Colruyt Group investeert meer in zeewierboerderijen

    Colruyt Group heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan en is sinds 2019 aandeelhouder van The Seaweed Company. De onderneming breidde haar minderheidsbelang uit naar 21% en is daarmee de grootste aandeelhouder.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit24 jan. 22

    Zeewiersalade is een trend, maar besmetting met E. coli ligt op de...

    Een schoollunch geserveerd op verschillende scholen in Japan veroorzaakte een grote uitbraak in juni 2020. Er werden minstens drieduizend middelbare scholieren en stafleden ziek. Een uitgebreid onderzoek leverde als resultaat op dat met E. coli O7:H4 besmet rood zeewier (Gigartina tenella), dat een ingrediënt was in een gemengde salade, de oorzaak van deze uitbraak was. Deze was geleverd door een maaltijdproducent.

  • Beeld: North Sea Farmers
    Wetgeving & Toezicht29 sep. 21

    Zeewiersector werkt hard aan normen ten behoeve van Europese en...

    Er liggen steeds meer producten met zeewier in de schappen. Verwerkt als verdikkingsmiddelen zoals agaragar, maar ook steeds vaker als gedroogd ingrediënt in bijvoorbeeld vleesvervangers. Welke soorten zeewier zijn geschikt voor teelt en consumptie in Europa? Met welke wetgeving moeten fabrikanten rekening houden? Hoe zit het met zware metalen en voedingsclaims? VMT sprak hierover met Lotte Bronswijk, Advisor Food and Community bij North Sea Farmers.

  • Ingrediënt & Product9 jun. 21

    Livekindly breidt assortiment uit door overname Dutch Weed Burger

    Dutch Weed Burger is de afgelopen tijd flink gegroeid. Van verkopen op festivals naar de schappen van de Albert Heijn. Verder groeien kon oprichter Mark Kulsdom naar eigen zeggen niet alleen. Daarom neemt Livekindly nu Dutch Weed Burger over en voegt het collectief dit toe als vijfde plantaardige merk in het assortiment.

  • Wetgeving & Toezicht28 mei 21

    Toevoeging van zeewier om biologische dranken te verrijken met...

    Het Europese Hof van Justitie heeft een uitspraak gedaan over het gebruik van zeewier om biologische levensmiddelen, zoals biologische rijst- en sojadranken, te verrijken met calcium. Als het zeewier wordt toegevoegd, met uitsluitend als doel, biologische rijst- en sojagebaseerde dranken te verrijken met calcium, dan is dit verboden.

Meer artikelen

  1. Zeewier voor Europa kan groeien tussen windparken op Noordzee
  2. HAS Food Experience 2021: van Nederlandse miso tot aardappelnoodles
  3. The Dutch Weed Burger komt naar Albert Heijn
  4. Swinkels: 'Met ons nieuwe Hard Seltzer merk willen wij de oceaan herstellen'
  5. Studenten onderzoeken zeewier als duurzame smaakmaker
  6. 6 trends in 2020 volgens trendwatcher Adjiedj Bakas: 'Energiereductie is fictie'
  7. Column: De belofte die zeewier heet
  8. Voor abonneesZwaar metaal arseen leidt tot recalls in Europa
  9. De top-tien van VMT: recalls, de roockworst van de Vegetarische Slager en het geheimzinnige Upfield
  10. Cargill lanceert carrageen-extract voor romige zuivel
  11. Seamore & BBROOD introduceren zeewierbrood: '50% minder zout en minder koolhydraten' (video)
  12. 'Regelgeving remt gezonde innovaties'
  13. 'Regelgeving remt gezonde innovaties'
  1. Staan consumenten open voor producten met zeewier?
  2. HAS Food Experience 2018: van zeewierverpakking tot groenteyoghurt
  3. Wilthagenbroers introduceren eerste kroepoek van eigen bodem
  4. NVWA: zeewierburger geen acuut gevaar voor de gezondheid
  5. Engeland bezorgd over mogelijk jodiumtekort door alternatieve melkdranken
  6. Zeewier in opmars als gezond ingrediënt in voedingsindustrie
  7. Soep, pasta en burgers met zeewier moet vegaklant aanspreken
  8. Succesvolle stappen in zeewierindustrie
  9. GPA moet consumptie plantaardige eiwitten verhogen
  10. Ervaringen van ondernemers in alternatieve eiwitten
  11. Zeewierproducten nieuwe Europese voedingstrend
  12. Case: Zeewierinitiatief werkt aan groenblauwe coalitie
  13. Kerstmaand recall-maand
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen