Voor abonnees Norovirus treft meer dan 240 mensen op cruiseschip
Opnieuw zorgt een uitbraak van het norovirus voor veel zieken aan boord van een cruiseschip.
Opnieuw zorgt een uitbraak van het norovirus voor veel zieken aan boord van een cruiseschip.
In maart is het aantal norovirusinfecties fors gestegen, met het hoogste aantal meldingen in jaren. De toename wijst op een seizoensgebonden piek, maar roept ook vragen op over preventiemaatregelen in de voedselketen.
Een nieuwe CDC-studie biedt waardevolle data over welke voedselcategorieën voor de meeste ziektegevallen zorgen.
Er is een voedselveiligheidswaarschuwing uitgegeven voor oesters afkomstig uit een bepaald oogstgebied in de staat Louisiana in de Verenigde Staten. De waarschuwing volgt op bevestigde gevallen van norovirusbesmetting.
Tijdens een Caribische cruise van het schip de Rotterdam van de Holland America Line zijn 119 mensen ziek geworden door een norovirusuitbraak.
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.
Een werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft een microbiologische risico-analyse (MRA) opgesteld over virussen die voedselgerelateerde ziekten veroorzaken. Daarbij is gekeken naar de frequentie en ernst van deze ziekten, evenals de voedingsmiddelen die de grootste kans op besmetting met zich meebrengen.
Meerdere medewerkers van de Belastingdienst werden ziek na een bezoek aan het buffet van Van der Valk in Hoorn. De NVWA houdt de uitbraak nauwlettend in de gaten, maar heeft nog niet uitgesloten wat de besmettingsbron is. "Het gaat hoogstwaarschijnlijk om het norovirus", aldus de NVWA.
In Nederland is het aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken in 2023 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden 911 uitbraken gemeld, waarbij 3500 mensen ziek werden. Ter vergelijking: in 2022 waren er 1173 uitbraken en raakten 4505 mensen besmet.
Virussen zijn de kleinste microben die we kennen. Desondanks zijn virussen de afgelopen jaren steeds meer erkend als belangrijke veroorzakers van door voedsel overgedragen ziekten.