Voor abonnees Salmonella-uitbraak door rauwmelkse kaas treft meer dan 40 kinderen
In 2024 zijn meer dan veertig kinderen ziek geworden door een salmonella-uitbraak. De uitbraak werd veroorzaakt door het eten van rauwmelkse kaas in schoolkantines.
In 2024 zijn meer dan veertig kinderen ziek geworden door een salmonella-uitbraak. De uitbraak werd veroorzaakt door het eten van rauwmelkse kaas in schoolkantines.
Vacuümverpakte verse tonijn met te hoge histaminegehaltes heeft geleid tot meerdere terughaalacties bij grote retailers en kleinere visverkopers. De eerste recall vond plaats in Frankrijk in januari. Eind februari volgde een tweede grote terugroepactie van de Franse producent Mericq. Dit roept vragen op over de voedselveiligheid en beheersmaatregelen in de visketen.
Meerdere soorten rauwmelkse kaas zijn betrokken in een recall als gevolg van een Escherichia coli-besmetting. Het betreft kazen van Jean Perrin uit noord-oost Frankrijk met Morbier als belangrijkste kaas.
Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.
Begin september hebben de Franse autoriteiten een ambachtelijke daslookpesto teruggeroepen wegens mogelijke besmetting met de gevaarlijke bacterie Clostridium botulinum. Deze bacterie kan botulisme veroorzaken.
In Frankrijk zijn meer dan 70 mensen ziek geworden door een Salmonella-uitbraak die gelinkt is aan de consumptie van zachte kazen van het merk Le Chasteau.
Vanaf de zomer van 2024 komt op Franse verpakkingen het nieuwe Origin'Info-logo te staan. Gebruik van het logo is vrijblijvend en moet consumenten meer inzicht geven in de herkomst van ingrediënten in voedingsmiddelen.
Nestlé heeft de kwaliteitscontroles voor mineraalwater aangescherpt na waarschuwingen van de Franse toezichthouder voor voedselveiligheid (ANSES). De autoriteit heeft herhaaldelijk sporen van fecale verontreinigingen aangetroffen bij de bronnen waar Nestlé mineraalwater wint voor merken zoals Perrier en Vittel.
Het aantal zieke kinderen bij een ernstige E. coli-uitbraak in Frankrijk die verband houdt met rauwmelkse kaas is gestegen naar 11.
De Franse regering heeft het gebruik van vleesbenamingen op het etiket van vegetarische producten verboden. Zo mag de term 'steak' alleen worden gebruikt voor vleesproducten. Andere termen die niet meer mogen worden gebruikt voor vleesvrije producten zijn onder meer schnitzel, ham, filet en entrecote.