VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Database levensmiddelenwet- en regelgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Boek Microbiologie
  • Food R&D Event

Alles over Export

  • Beeld: Koos GroenewoldVoor abonnees
    Voor abonnees
    Export3 dec. 25

    Voor abonnees Zo breidde Urker Zalmhuys uit buiten EU: 'Soms moet je plat op je neus gaan' 

    Wetgeving buiten de Europese Unie verschilt van de wetgeving binnen de Europese Unie. Zalmhuys Group kreeg hiermee te maken toen zij startten met export naar landen buiten de EU. Hoe ging de producent hiermee om? Welke situaties kwam de producent tegen bij export naar de Verenigde Staten, Azië en China? Davie Bakker, kwaliteitsmanager bij de producent, vertelde hierover tijdens het Food Law Event.

  • Beeld: Foppen ZalmVoor abonnees
    Voor abonnees
    Etikettering26 nov. 25

    Voor abonnees Etiketteren voor het buitenland: 5 tips van producenten  

    Etikettering is een belangrijk onderwerp voor voedselproducenten. Maar een etiket dat in Nederland voldoet aan de wet, voldoet niet automatisch ook in andere Europese en niet-Europese landen aan de wet. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Producenten geven 5 tips voor de industrie.

  • Beeld: Koos GroenewoldVoor abonnees
    Voor abonnees
    Etikettering19 nov. 25

    Voor abonnees 7 aandachtspunten bij etiketteren buiten de EU: 'De voedingswaardetabel is in elk land anders' 

    Voedingsmiddelen exporteren naar landen buiten Europa is niet altijd even gemakkelijk. Deze landen hebben vaak andere eisen en voorschriften dan Europa. Wat zijn aandachtspunten om op te letten bij etikettering voor export buiten de EU? Alexandra Kolesnikova, regulatory affairs manager bij Cloetta, vertelde meer hierover tijdens het Food Law Event.

  • Foto: Shutterstock
    Vlees8 sep. 25

    Nederlandse vleesindustrie lijdt onder Chinese importheffingen op varkensvlees

    China voert importheffingen in op varkensvlees uit de Europese Unie (EU). De heffingen gaan volgende week woensdag in en kunnen oplopen tot 62,4 procent. Vleesproducent Vion krijgt te maken met een voorlopig tarief van 32,7 procent; Westfort Vleesproducten heeft een heffing van 20 procent opgelegd gekregen.

  • “België is een ingewikkeld land qua taaleisen”, zegt PepsiCo. - Beeld: PepsiCo
    Etikettering30 jul. 25

    Producenten over etikettering buiten Nederland: 'Bijna elk land vereist een apart etiket'

    Etikettering is een onderwerp dat voedselproducenten al sinds jaar en dag bezighoudt. Een etiket dat in Nederland voldoet aan de wet, voldoet niet automatisch ook in andere Europese en niet-Europese landen volledig aan de wet. Op welke gebieden zijn er grote verschillen in etiketteringswetgeving tussen landen? En welke bottlenecks zijn er? VMT vroeg het aan zes experts uit de voedingssector.

  • Beeld: Shutterstock
    Overzicht23 jul. 25

    Tips voor het voldoen aan wetgeving? Deze 7 artikelen helpen je verder

    Wat zijn aandachtspunten bij het voldoen aan de PPWR? Welke tips geeft de NVWA in haar handboeken? Hoe maak je een juiste voedingswaardetabel? En welke tips geven R&D'ers om juist om te gaan met wetgeving? In dit overzicht een reeks VMT artikelen met tips van experts op het gebied van levensmiddelenwetgeving.

  • Beeld: ShutterstockVoor abonnees
    Voor abonnees
    Verenigde Staten25 jun. 25

    Voor abonnees Veilig exporteren naar de VS: aandachtspunten en tips voor geldende wetgeving

    De Verenigde Staten vormen een immense afzetmarkt, die voor Nederlandse producenten erg interessant kan zijn. Maar in het 'land van de onbegrensde mogelijkheden' kun je als exporteur toch snel tegen grenzen aanlopen. VMT zet een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij voor producenten.

  • Beeld: Shutterstock
    Food Law Event30 apr. 25

    Exporteren buiten de EU: zo gaan deze 2 producenten hiermee om 

    Welke praktische uitdagingen komen kijken bij het zakendoen buiten Europa? Waar vind je de juiste wetgeving voor export naar niet-EU-landen? Wat zijn de grootste verschillen tussen Europese en internationale wetgeving? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Marijn van Tuijl (Ploum), Davie Bakker (Urker Zalmhuys Group) en Alexandra Kolesnikova (Cloetta) meer over het complexe onderwerp.

  • Foto: shutterstock
    Kip en gevogelte15 apr. 25

    Nepluvi ziet kansen en risico's voor Europese pluimvleessector door handelsoorlog

    Importheffingen en handelsbeperkingen zetten de Europese voedingsindustrie onder druk. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi, waarschuwt dat de handelsoorlog kan leiden tot lagere kwaliteitsstandaarden van geïmporteerd pluimvlees. Tegelijkertijd ziet hij groeimogelijkheden voor de Europese exportmarkt.

  • Safe met...14 apr. 25

    Internationale wetgevingsjungle ontward: cultuur begrijpen, risico's beperken en daadkrachtig handelen

    COLUMN - Voldoen aan de overvloed aan wetgeving rondom de export van voedingsmiddelen is complex en een grote uitdaging. Er zijn regels voor het product, de productieomgeving, specifieke sectoren, verschillende doelgroepen en voedselveiligheid. En de eisen verschillen vaak per land waarin je produceert en het land waar je het product naar exporteert en verkoopt.

Meer artikelen

  1. 'Importtarief Trump voor EU kan export Nederlandse voedingsbedrijven halveren'
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Database levensmiddelenwet- en regelgeving
  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen