VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over 3-MCPD

  • In gefrituurde producten komen verschillende schadelijke procescontaminanten voor. (Foto: Shutterstock)Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid2 jul. 24

    Voor abonnees Industrieel frituren: welke procescontaminanten kom je tegen en wat doe je eraan?

    De voedselindustrie zoekt naar manieren om frituurprocessen gezonder te maken. Dat valt nog niet mee. Naast het hoge vetgehalte in snacks, zitten er in gefrituurde producten namelijk (potentieel) schadelijke procescontaminanten. En dat is niet alleen acrylamide, zo werd de afgelopen 15 jaar duidelijk. In dit artikel lees je welke contaminanten er zijn en hoe je deze door procesoptimalisaties vermindert.

  • Ethyleenoxide29 mrt. 24

    Belgische recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen in bruschetta, plastic in koekjes en salmonella in boter

    In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van maart. De laatste wapenfeiten: onvermeld allergeen in bruschetta, plastic in koekjes en salmonella in boter.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit13 aug. 21

    Analyse procescontaminanten geraffineerde plantaardige oliën en vetten kan nauwkeuriger

    NEN publiceert internationale norm ISO 18363-4. Deze norm specificeert een snelle procedure voor het vaststellen van procescontaminanten 2- en 3‐MCPD esters en glycidyl-esters in 1 assay.

  • Algemeen30 okt. 18

    'Europese limiet voor 3-MCPD-esters nodig'

    De procescontaminanten glycidol-esters en 2- en 3-MCPD-esters zijn stoffen die pas relatief kort geleden zijn gedetecteerd en als schadelijk beoordeeld. De European Food Safety Authority (EFSA) trok aan de bel en schreef er meerdere rapporten over. <i>Dit artikel is verschenen in VMT 12 van 19 oktober 2018.</i>

  • Algemeen22 okt. 18

    Onderzoek naar reduceren van Glycidol, 2- en 3-MCPD

    Glycidol, 2-MCPD en 3-MCPD zijn chemische stoffen die kunnen ontstaan bij het verwerken van plantaardige oliën. Vanwege het toxische karakter ervan zijn voor glycidol maximumlimieten gesteld die volgend jaar verder worden aangescherpt. De industrie pleit ook voor een limiet voor 3-MCPD. Hoe komen die contaminanten in olie en bijvoorbeeld kindervoeding en kan de industrie dit ook voorkomen? <i>Dit artikel is verschenen in VMT 12 van 19 oktober 2018.</i>

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit29 aug. 18

    Bunge Loders Croklaan bant 3-MCPD esters uit palmolie

    Vooruitlopend op de Europese wetgeving zegt palmolieproducent Bunge Loders Croklaan haar hele foodportfolio met zeer lage levels 3-MCPD esters aan te bieden. 3-MCPD (3-monochloorpropaan-1,2-diol) kan onbedoeld ontstaan bij het productieproces van met name plantaardige oliën en vetten wanneer deze verhit worden tot hoge temperaturen.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit17 jan. 18

    EFSA herziet veilig niveau 3-MCPD

    De European Food Safety Authority (EFSA) verhoogt de toelaatbare dagelijkse inname (TDI) van de verontreinigende stof 3-MCPD van 0,8 naar 2,0 microgram per kilogram lichaamsgewicht. De EFSA acht de stof niet schadelijk voor de nieren en de mannelijke vruchtbaarheid.

  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen