Oud-bakker brengt handboek met feitelijke informatie over E-nummers uit
Folkert Fennema, eigenaar van Fennema Food Development, lanceert een praktisch handboek over E‐nummers getiteld: 'Het complete E‐nummer handboek ‐ Van E‐ tot Z'.
Folkert Fennema, eigenaar van Fennema Food Development, lanceert een praktisch handboek over E‐nummers getiteld: 'Het complete E‐nummer handboek ‐ Van E‐ tot Z'.
De European Food Safety Authority (EFSA) analyseerde de pesticidegehaltes van veel geconsumeerde voedingsmiddelen en onderzocht de gezondheidsrisico's ervan. EFSA publiceerde afgelopen week een rapport over het onderzoek.
Voedselfabrikanten die gerookte producten of producten met rooksmaak maken, kunnen binnen enkele jaren nieuwe strenge regels verwachten. Eerder verbood de EU het gebruik van acht rookaroma's in eindproducten. Die worden de komende jaren uitgefaseerd. Maar inmiddels worden ook ingrediënten met rooksmaak en écht gerookte producten door EFSA onderzocht.
Voor het eerst is een voedselinfectie vastgesteld die wordt veroorzaakt door Bacillus velezensis, een bacterie die tot nu toe vooral bekend stond als een nuttig bodemorganisme.
Wat ooit begon als een probleem van 'ziekenhuisbacteriën', sijpelt nu langzaam de voedselketen in. In een wetenschappelijke rapport luidt EFSA de noodklok: bacteriën die bestand zijn tegen carbapenems — cruciale antibiotica voor mensen — worden steeds vaker aangetroffen bij vee en in voedselproducten in Europa.
Een recente aanbeveling van een voedselveiligheidsagentschap om sojaproducten te weren uit grootschalige cateringvoorzieningen, zorgt voor ophef. Critici vrezen dat het advies de eiwittransitie belemmert en gestoeld is op een eenzijdige interpretatie van gezondheidsrisico's.
Inzet van bacteriofagen, de natuurlijke vijanden van pathogenen op voedsel, kan interessant zijn voor de voedingsindustrie als de EU het eenmaal toestaat. Maar hoe gaat dat in zijn werk en hoe effectief zijn bacteriofagen? De inzichten komen uit de VS waar fagen al langer worden ingezet tegen bijvoorbeeld Listeria monocytogenes en Salmonella.
Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.
Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.