Wouter Burggraaf

COLUMN- Het is mooi om bij een bedrijf als Remia te zien dat voedselveiligheid en milieu hoog in het vaandel staan. Het uitgangspunt blijft om storingen tot een minimum te beperken. Wouter Burggraaf geeft een inkijkje hoe verbeteringen samen met de plant manager en technische dienst worden opgepakt bij de sausenfabriek in Den Dolder.
Waar vindt hygiënisch ontwerpen zijn oorsprong? Wat is de rol van EHEDG? En hoe zit het met HDN-klassen? Moeten we daar nu wel of niet iets mee doen? Wouter Burggraaf geeft inzicht en zet alle ontwikkelingen op een rijtje in een historische tijdlijn.
Hygiënisch ontwerpen is gericht op het voorkomen van microbiële nabesmetting, maar kan ook worden toegepast met het oog op kruisbesmetting met allergenen. Wouter Burggraaf zet vijf belangrijke aandachtspunten op een rijtje.
Een fabriek hygiënisch ontwerpen, hoe doe je dat? Hoe pas je de reinigingsmethode hier optimaal op aan? En helpt dit een Listeria-besmetting te voorkomen? Wouter Burggraaf legt uit hoe je dit aanpakt.
OPINIE - Nederland werd in oktober 2019 opgeschrikt door een grote recall voor vleeswaren wegens mogelijke besmetting met Listeria monocytogenes. Driehonderd ton vleeswaren uit een groot aantal supermarkten moest op last van de NVWA worden teruggehaald en vernietigd. Hoe lang blijven we voedsel produceren in een ruimte en met apparatuur die niet geschikt zijn voor reiniging tot op microbieel niveau?
Bij hygiënisch ontwerpen lag de nadruk vooral op het voorkomen van achterblijvend product in procesapparatuur waarin micro-organismen zich kunnen ontwikkelen. Maar deze productresten kunnen ook allergenen bevatten. Zijn de EHEDG-regels ook te gebruiken om procesapparatuur tot op allergenenniveau goed te kunnen reinigen? <i> Dit artikel is verschenen in VMT 9 van 31 augustus 2018.</i>
Operators moeten op een voor hen veilige manier voedsel kunnen produceren dat veilig is voor consumenten. De QESH-manager moet er voor zorgen dat het voedingsmiddelenbedrijf aan beide veiligheidsvoorwaarden voldoet.
In de voedingsmiddelenindustrie vindt robotica schoorvoetend haar intrede. De reden daarvoor is altijd kostenbesparing. Welke toepassingen zijn er nu al te vinden? Een overzicht. <i>Dit artikel komt uit de printuitgave van VMT 15.</i>
De Franse zuivelproducent Lactalis zette vorig jaar op 8 december een recall in van babymelkpoeder. De Franse overheid had geconstateerd dat 35 baby's ziek waren geworden door babymelkpoeder. Daarvan waren 31 gevallen te herleiden naar de fabriek in Craon. Een sproeidroogtoren zou de besmettingsbron zijn. Wat zijn de lessen uit deze case? Dit artikel is verschenen in VMT 2 van 16 februari 2018.
Ongetwijfeld vormen micro-organismen de grootste bedreiging voor de voedselhygiëne. Een hygiënisch ontwerp van apparatuur, lijnen en gebouwen in alle stadia van het productieproces is daarom een must. Met behulp van de nieuwe praktijkrichtlijn Hygiënische Bekabeling van de gelijknamige nationale werkgroep kunnen bekabelingsgoten aanzienlijk hygiënischer worden ontworpen en geplaatst.