Robot vervangt mens in wortelindustrie

Peenteler In 't Zandt sorteert 12 tot 15 ton wortelen per dag. Deze komen terecht in kratten die 10 tot 20 kilogram per stuk wegen. Tot voor kort tilden werknemers de kratten op pallets. Vanuit ergonomisch oogpunt is deze situatie onwenselijk, meldt de teler. Elsto Services en Fiduco Automatic ontwikkelden daarom een krattenstapelaar en een 30 meter lang transportsysteem.

De werknemers van In ’t Zandt Agro BV telen, wassen en sorteren 60 tot 75 ton wortels per week.“Met menskracht moesten tot nu toe 12 lagen kratten op pallets worden gezet tot een hoogte van 2.60 meter. Met de nieuwe robot is dat een koud kunstje geworden”, zo vertelt Dirk Wiermans, Technisch Manager bij Elsto Services.

Eisenpakket

De robot moet twee soorten kratten hanteren en twee typen pallets beladen met 8 tot 14 lagen. De beperkte opstellingsruimte van 75 m2 was een uitdaging. Daarnaast moet de bovenste laag kratten op een pallet voorzien worden van een vershoudfolie. Per uur handelt de robot 550 kratten en een aantal pallets af.

Werking

De robot bestaat uit vier grippers, twee voor de twee soorten kratten en twee voor de twee palletvarianten. Een PLC (Programmable Logic Controller) bestuurt deze grippers vanuit een besturingskast. De vershoudfolie maakte het onmogelijk om kratten vanuit de binnenkant te laten pakken door de robot. Nu krijgt de operator een sein wanneer de laatste kratten worden gevuld. Vervolgens voorziet de operator de kratten van afdekfolie.

Transportsysteem

Wiermans: “Voor zowel de kratten als voor de pallets hebben we een transportsysteem ontwikkeld en op maat gemaakt. Voor het transport van de kratten is gewerkt met transportbanden en voor de pallets is een kettingtransporteur vervaardigd. Zodra de kratten het einde van de transportbanden bereiken, detecteren ingebouwde sensoren of het juiste type krat voorbijkomt. De sensoren sturen signalen naar de PLC en vervolgens geeft de lijnbesturing instructies aan de robot, waar de betreffende krat moet worden geplaatst.

Verschil

Volgens In ’t Zandt maakt de krattenstapelaareen groot verschil in de agrisector. De robot heeft niet alleen een groot bereik, het verricht ook meer werk in minder tijd. De robot biedt een oplossing voor zwaar werk in deze sector.