VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Microbiologie
    • Boek - Microbiologie van Voedingsmiddelen
    • Praktijkdag - Microbiologie
  • Food Safety Event

Voedselveiligheid (7)

Bekijk alle collecties
  • Listeria monocytogenes

    Listeria monocytogenes

    41 items
  • E.coli (STEC/ EHEC)

    E.coli (STEC/ EHEC)

    28 items
  • Hygienisch ontwerpen

    Hygienisch ontwerpen

    22 items
  • Voedselveiligheidscultuur

    Voedselveiligheidscultuur

    21 items
  • Fraude

    Fraude

    32 items
  • PFAS

    PFAS

    39 items
  • Acrylamide

    Acrylamide

    19 items
Bekijk alle collecties

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Meer artikelen
  • Beeld: Shutterstock
    Recall16:41

    Nederlandse recalls en waarschuwingen september: allergeen melk niet vermeld op verpakking grillworst

    Dit zijn Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor september. De laatste wapenfeiten: Allergeen melk niet vermeld op verpakking grillworst, en houdbaarheidsdatum niet duidelijk vermeld op makreel.

  • Foto: ECDCVoor abonnees
    Voor abonnees
    E.Coli12:15

    Voor abonnees 12 mensen met HUS bij STEC-cluster in Duitse deelstaat

    In de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is een cluster van 45 infecties met shigatoxineproducerende Escherichia coli (STEC) vastgesteld. Twaalf patiënten, onder wie meerdere kinderen, ontwikkelden het hemolytisch uremisch syndroom (HUS), een ernstige complicatie die kan leiden tot acuut nierfalen. De bron van besmetting is nog onbekend. Het aantal besmettingen blijft stijgen.

  • Recall12 sep. 25

    Belgische recalls en waarschuwingen september: allergeen sulfiet niet vermeld op etiket palmsuiker

    Dit zijn de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor september. De laatste wapenfeiten: allergeen sulfiet niet vermeld op palm sugar, en niet toegelaten Novel Food in tonkabonen.

Meer artikelen

Nieuwste artikelen

  • Beeld: SmartWash Solutions
    Voedselveiligheid11:15

    Slimmer omgaan met proceswater: betere voedselveiligheid én minder verspilling

    De voedingsindustrie staat voor een dubbele uitdaging: water besparen én voedselveiligheid verhogen. Tijdens het Food Safety Event op 20 november staat dit onderwerp centraal in de breakoutsessie "Slimmer omgaan met proceswater: betere voedselveiligheid én minder verspilling."

  • Foto: ShutterstockVoor abonnees
    Voor abonnees
    Salmonella12 sep. 25

    Voor abonnees Salmonella-uitbraak in Canada gelinkt aan producten met pistachenoten

    In Canada is een omvangrijke salmonella-uitbraak vastgesteld die terug te voeren is op pistachenoten en pistachebevattende producten. Tot nu toe zijn minstens 62 mensen ziek geworden, van wie tien in het ziekenhuis zijn opgenomen. Onderzoek door de Canadian Food Inspection Agency (CFIA) en de Public Health Agency of Canada (PHAC) leidde tot een reeks recalls van pistacheproducten waaronder noten, chocolade en gebak.

  • Door de politieke koers van president Donald Trump en minister van Volksgezondheid en Sociale zaken Robert F. Kennedy Jr. verlieten in korte tijd vier senior-experts het CDC.Voor abonnees
    Voor abonnees
    Verenigde Staten11 sep. 25

    Voor abonnees Wanneer politieke stormen voedselveiligheid raken - lessen uit de crisis bij de CDC

    De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse equivalent van het RIVM, staat onder grote politieke druk. De topvrouw Susan Monarez werd deze zomer ontslagen, samen met meerdere wetenschappelijke zwaargewichten. Haar opvolger is Jim O'Neill, een investeerder zonder medische achtergrond en een vertrouweling van Donald Trump. Het lijkt een interne Amerikaanse kwestie, maar de gevolgen reiken veel verder. Ook onze voedselveiligheid in Europa staat erdoor op het spel.

  • Beeld: ShutterstockVoor abonnees
    Voor abonnees
    Analyse10 sep. 25

    Voor abonnees Wat ging er mis? Ontwikkelingen in 8 jaar recalls op een rij 

    ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 8 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 8 jaar in kaart.

  • Foto: Shutterstock
    Gevaren en risico's9 sep. 25

    Antibioticaresistente bacteriën in de voedselketen: wat is het risico voor de industrie?

    Bacteriën die bestand zijn tegen carbapenems, krachtige antibiotica voor mensen, worden steeds vaker in de voedselketen gevonden. Hoe groot is volgens experts het risico voor de volksgezondheid?

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    E.Coli10 sep. 25

    Voor abonnees Ruim 100 mensen ziek bij E. coli-uitbraak in Canada

    Het aantal bevestigde patiënten in een uitbraak van Escherichia coli-infecties gelinkt aan restaurant en boerderij Saskatoon Farm in Canada, bedraagt inmiddels 107. Opvallend is dat 68 van hen ook positief testten op de parasiet Entamoeba histolytica. De gezondheidsautoriteiten sluiten niet uit dat het aantal zieke of besmette mensen verder oploopt. De waterbron van het bedrijf wordt onderzocht als vermoedelijke besmettingsroute.

  • Food Safety Event9 sep. 25

    Zo borg je voedselzekerheid in tijden van crisis?

    Voedselzekerheid staat steeds hoger op de agenda - geopolitieke spanningen, klimaatverandering en logistieke verstoringen zetten de beschikbaarheid van voedsel onder druk. Tijdens het Food Safety Event op 20 november gaan Louke Koopmans (Ministerie van LVVN) en Petra Berkhout (WUR) dieper in op crisismanagement binnen de keten.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Salmonella9 sep. 25

    Voor abonnees Resistentie zonder grenzen: waarom Salmonella Dublin een One Health-risico vormt

    Salmonella Dublin is een hardnekkige bacterie die mens, dier én milieu bedreigt. Onderzoek naar het genoom laat zien dat deze bacterie genetisch opvallend uniform is, maar wel beschikt over resistentiegenen die verschillen per reservoir: dier, mens en omgeving (waaronder voedsel). Die resistentiegenen worden bovendien uitgewisseld tussen de reservoirs, wat de risico's voor zowel de volksgezondheid als de voedselveiligheid aanzienlijk vergroot.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    VMT magazine2 sep. 25

    Voor abonnees VMT 5 (2025): Microbiologie

    Naar aanleiding van het verschijnen van een nieuwe uitgave van het boek 'Microbiologie van voedingsmiddelen' en de Praktijkdag Microbiologie op 10 oktober 2025 in Zeist, in dit nummer veel aandacht voor het belang van microbiologie voor de voedingsmiddelenindustrie.

  • Column2 sep. 25

    Safe met Gea: Micro-organismen houden zich niet aan het boekje

    Het nieuwe NVWA Handboek Levensmiddelenmicrobiologie biedt een juridisch kader, maar is geen handboek dat je helpt bij het oplossen van praktische hygiëneproblemen. Richtlijnen zijn waardevol, maar de vertaalslag naar de praktijk vraagt om maatwerk en kennis. Waarom 'denken' als een bacterie belangrijker is voor voedselveiligheid dan alleen voldoen aan de wet.

  • Gesponsord
    Gesponsord
    Voedselveiligheid2 sep. 25

    Gesponsord 'Voedselveiligheid en microbiologie zijn niet los van elkaar te zien'

    Voeding en microbiologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uitvergroot ziet de wereld van ons voedsel er namelijk af en toe niet zo florissant uit, met alle gevolgen voor de voedselveiligheid van dien. Hoe vinden we een weg in het spanningsveld tussen veiligheid, houdbaarheid en voorkomen van verspilling?

  • Voedselveiligheid1 sep. 25

    21 gevallen listeriose en 2 doden: 'Kazen werden geproduceerd op een oude productie lijn' (update)

    In totaal zijn er op dit moment 21 gevallen van listeriose bij mensen vastgesteld in Frankrijk en 1 geval in België. Volgens de Franse volksgezondheidsdienst Santé Publique France is er een "mogelijk verband" met de Chavegrand-kaasfabriek in de Creuse.

Overige artikelen

  1. Voor abonneesRuim 100 mensen ziek bij E. coli-uitbraak in Canada
  2. Voor abonneesWat ging er mis? Ontwikkelingen in 8 jaar recalls op een rij
  3. Antibioticaresistente bacteriën in de voedselketen: wat is het risico voor de industrie?
  4. Zo borg je voedselzekerheid in tijden van crisis?
  5. Voor abonneesResistentie zonder grenzen: waarom Salmonella Dublin een One Health-risico vormt
  6. Voor abonneesVMT 5 (2025): Microbiologie
  7. Safe met Gea: Micro-organismen houden zich niet aan het boekje
  8. Gesponsord'Voedselveiligheid en microbiologie zijn niet los van elkaar te zien'
  9. 21 gevallen listeriose en 2 doden: 'Kazen werden geproduceerd op een oude productie lijn' (update)
  10. Nederlandse recalls en waarschuwingen augustus: Mogelijk Bacillus cereus in pannenkoeken
  1. Belgische recalls en waarschuwingen augustus: Mogelijk Listeria monocytogenes in kaas
  2. Voor abonneesFranse yersinia-uitbraak door geitenkaas groter dan gedacht
  3. Voor abonneesArgentinië meldt reeks nieuwe uitbraken van trichinellose
  4. Voor abonneesMassale voedselvergiftiging bij gratis schoollunchprogramma in Indonesië
  5. Food Safety Event: Borging van grondstofgevaren, integriteit en Infoblad 64
  6. Voor abonneesSpaanse salmonella-uitbraak vermoedelijk veroorzaakt door tomaten
  7. Voor abonneesContaminanten in plantaardige zuivelalternatieven: de microbiologische uitdagingen
  8. Nieuwe editie boek 'Microbiologie van Voedingsmiddelen' is uit
  9. Europol pakt illegale schelpdiervisserij aan in Portugal en Spanje
  10. FDA waarschuwt voor mogelijk radioactieve bevroren garnalen in VS

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ontvang vier keer per week alle actuele ontwikkelingen in productontwikkeling, kwaliteitsmanagement, duurzaamheid, voedselveiligheid, wetgeving, technologie en trends.

✓ Ruim 7.000 foodprofessionals gingen je voor

  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen