Young QA: Hoe houd je de kwaliteitsafdeling toekomstbestendig?
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
De Italiaanse Serie B-voetbalclub Salernitana werd vlak na de eerste degradatiewedstrijd tegen Sampdoria getroffen door een grootschalige uitbraak van voedselvergiftiging. Wat begon als een reguliere uitwedstrijd, eindigde in ziekenhuizen, uitstel van wedstrijden en hevige onrust op de tribunes. De club eist opheldering over geserveerde lunches, terwijl experts en voedselautoriteiten zich buigen over de oorzaak.
In de Verenigde Staten roept voedselproducent FreshRealm kant-en-klare koelverse kipfettuccine alfredo terug vanwege mogelijke besmetting met Listeria monocytogenes. De besmetting wordt in verband gebracht met een uitbraak die al 17 ziektegevallen, drie sterfgevallen en één zwangerschapsverlies heeft veroorzaakt. De betrokken producten lagen in de schappen van grote supermarktketens als Albertsons, Safeway, Walmart en Kroger.
Een monitoringsprogramma voor chemische contaminanten opzetten doe je als voedselproducent niet om een wit voetje te halen bij de toezichthouder. Hoewel wettelijk verplicht, is het een strategische keuze om grip te houden op kwaliteit, veiligheid en imago. Hoe je dit doet en waar je op let, leer je in dit artikel.
Het bekende Informatieblad 85 van NVWA wordt vernieuwd en gaat verder onder een nieuwe naam: het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. Het VMT-webinar hierover was op woensdag 2 juli en is vanaf maandag 7 juli terug te kijken in dit artikel.
Een internationale groep dierenactivisten bezet twee slachterijen in Apeldoorn en Nieuwerkerk aan den IJssel, die allemaal eigendom zijn van vleesproducent VanDrie Group. De actiegroep claimt op sociale media ook twee slachthuizen in Frankrijk te hebben bezet.
De eigenaren van het voormalige Michelinsterrenrestaurant Fuji no Kura in Japan zijn gearresteerd nadat minstens 79 mensen ziek werden van voedsel dat zij serveerden. De familie achter het restaurant zou herhaaldelijk voedselveiligheidsregels hebben overtreden, ondanks waarschuwingen van lokale autoriteiten.
ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 8 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 8 jaar in kaart.
Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor juli. De laatste wapenfeiten: Te hoog gehalte gewasbeschermingsmiddelen in gemalen komijn.
In het Verenigd Koninkrijk zijn 25 mensen besmet geraakt met de zeldzame salmonella-variant Saintpaul, onder wie opvallend veel jonge kinderen. De uitbraak in februari en maart van dit jaar, leidde tot vijf ziekenhuisopnames. De besmettingsbron is nog niet vastgesteld door de Britse gezondheidsautoriteit.
In de regio Hauts-de-France is een 12-jarig meisje overleden aan de gevolgen van een ernstige voedselvergiftiging. Zeven andere kinderen zijn nog opgenomen in het ziekenhuis, waarvan vier met het zeldzame hemolytisch uremisch syndroom (HUS).
Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor juni. De laatste wapenfeiten: MOSH en MOAH in Lay's chipszakken, onvoldoende verhitting bij gebraden kip en onvermeld allergeen op kip wrap Nonna.
Dit zijn Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor juni. De laatste wapenfeiten: Niet-voedselveilige minerale olie in Lay's Bugles en Wokkels, Pinda's in Haselnusscreme, mogelijk cafeïne in Hero appelsap, en verkeerd etiket op smoothie yoghurt tropisch.
Het Food Safety Event van VMT is dé jaarlijkse bijeenkomst waar de crème de la crème van kwaliteitsprofessionals, regulatory affairs en directies in food samenkomen. Praktisch, diepgaand, netwerken en het uitwisselen van ervaringen lopen als een rode draad door het programma.
Kwaliteitscontroles in de voedingsindustrie, zoals bij zuivel en dranken, zijn vaak handmatig en tijdrovend. Het Eindhovense bedrijf Firefly Sensing speelt hierop in met een kleine optische sensor die live metingen binnen het productieproces mogelijk maakt. De innovatie is speciaal bedoeld voor kleinere vloeistofvolumes en geautomatiseerde systemen.