VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie
VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over Tonijn

  • Foto: PixabayVoor abonnees
    Voor abonnees
    Fraude22 mei 25

    Voor abonnees EU verscherpt invriesregels tonijn om fraude en voedselvergiftiging tegen te gaan

    De Europese Commissie wil strengere eisen stellen aan het invriezen van tonijn aan boord van vissersschepen. Met een ontwerpverordening wil de commissie voedselfraude en gezondheidsrisico's, zoals histaminevergiftiging, beter tegengaan.

  • Onderzoekers Przemyslaw Strachowski en Mehdi Abdollahi van Chalmers University of Technology werken met proefmonsters in het lab.(foto: Hanna Magnusson)
    Zware metalen6 feb. 25

    'Kwikgehalte ingeblikte tonijn kan omlaag door verpakkingsinnovatie'

    Het kwikgehalte van ingeblikte tonijn kan met 25 tot 35% omlaag worden gebracht door er een waterige oplossing aan toe te voegen met cysteïne (E920). Dit aminozuur bindt sterk aan kwik, ontdekten onderzoekers van de Chalmers University of Technology in Zweden.

  • Tonijn Foto: Pixabay
    Tonijn29 feb. 24

    Recall gerookte tonijn vanwege te hoog kwikgehalte

    De leverancier Interfoodsmittelgrosshandel GmbH heeft opdracht gegeven tot een terugroepactie van gerookte tonijn in onder meer Spanje, Italië en Oostenrijk. De tonijn wordt teruggeroepen vanwege een te hoog kwikgehalte.

  • Botulisme9 nov. 23

    15 gevallen van botulisme met 1 sterfgeval door bezoek aan een wijnbar

    Volgens het Franse Departement van Volksgezondheid, Santé Publique, zijn in Frankrijk in september 2023, vijftien gevallen van door voedsel overgedragen botulisme gemeld. Tien zieken werden in ziekenhuizen opgenomen en één zieke overleed.

  • Nieuwsbrief Voedselveiligheid17 okt. 22

    Histamine maakte mensen in Europa ziek

    In augustus 2022 werden mensen in diverse landen in Europa ziek door tonijn die was verontreinigd met histamine. Het gaat om zieken in zowel Frankrijk, Spanje als Zweden.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit5 jan. 22

    Diepgaand onderzoek naar botulisme levert interessante inzichten op

    Autoriteiten in Denemarken deden onderzoek naar tien gevallen van botulisme in het eerste kwartaal van 2021. In de voorgaande twee jaren waren er in het geheel geen botulismegevallen geweest.

  • Ingrediënt & Product19 okt. 21

    Garden Gourmet maakt plantaardige variant van tonijn, garnaal en ei volgen. "We ontwikkelen de producten als startups"

    Garden Gourmet - onderdeel van Nestlé - is vooral bekend van de vleesvervangers. De groeiende vraag naar alternatieven voor vis, zorgde voor de introductie van een plantaardige variant van tonijn - VUNA. Oliver Nussli, food engineer bij de R&D-afdeling van Nestlé vertelt aan VMT hoe de R&D-afdeling van de multinational de ontwikkeling van dit visalternatief aanpakte.

  • Duurzaamheid & MVO13 jul. 21

    Scale-up Fish Tales wil door nieuwe aandelenuitgifte groeien in Amerika: 'We worden een wereldmerk'

    Nederlandse Scale-Up Fish Tales geeft deze week één miljoen nieuwe aandelen uit. Met de opbrengst van de aandelen wil de scale-up investeren in het veroveren van de Amerikaanse consumentenmarkt. "Wij willen de wereld beter maken door het meest geconsumeerde visproduct duurzamer te maken."

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit29 jun. 21

    Opnieuw zorgt tonijn uit Vietnam voor histaminevergiftigingen

    In april 2021 werden ongeveer twintig mensen in de stad Stockholm, Zweden, ziek door het eten van tonijnfilet in drie verschillende restaurants in Stockholm. De oorzaak was histamine in de tonijn. In dit artikel staan achtergronden van dit soort histaminevergiftigingen.

  • Technologie & Techniek24 sep. 20

    Visproducent Princes brengt reis van tonijn met blockchain in beeld

    Visproducent Princes gaat met behulp van blockchaintechnologie de consument inzicht geven in de reis van een blik tonijn. Met een QR-code en een nieuw platform checkjevis.nl wordt er gestreefd naar meer transparantie.

Meer artikelen

  1. Voor abonneesDrie histamine-uitbraken achter elkaar
  2. Voor abonneesZieken door histamine in tonijn
  3. Voor abonneesImporteur/producent weigert gevaarlijke tonijn uit de verkoop te nemen
  1. Voor abonneesHistaminevergiftiging door tonijnsteaks
  2. Voor abonneesBotulisme door blikjes tonijn
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen