VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over Stappenplan

  • Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto: Marco de Swart)Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit8 jul. 25

    Voor abonnees Zo zet je als voedselproducent een monitoringsprogramma op voor chemische contaminanten in 13 stappen

    Een monitoringsprogramma voor chemische contaminanten opzetten doe je als voedselproducent niet om een wit voetje te halen bij de toezichthouder. Hoewel wettelijk verplicht, is het een strategische keuze om grip te houden op kwaliteit, veiligheid en imago. Hoe je dit doet en waar je op let, leer je in dit artikel.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Insecten19 feb. 25

    Voor abonnees Stappenplan: microbiologische veiligheid van insecten tijdens kweek en verwerking

    Insecten worden steeds vaker gebruikt als eiwitbron voor zowel humane voeding als veevoeder. Maar hoe zorg je ervoor dat deze insecten microbiologisch veilig zijn tijdens kweek en verwerking? Lees het in dit stappenplan.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    NAPV4 okt. 23

    Voor abonnees Hoe start je met NAPV productverbetering? 6 tips uit de praktijk

    Productherformulering is volgens de overheid een belangrijke stap naar een gezondere samenleving. Ne-derlanders eten volgens het RIVM gemiddeld te veel zout, verzadigd vet en suiker. Om de hoeveelheid van deze stoffen in voedingsmiddelen te verminderen startte vorig jaar de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarbij grenswaarden zijn vastgesteld voor productherformulering. In dit artikel zes tips vanuit de praktijk, die kunnen helpen om te starten met NAPV productverbetering.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    CO2-uitstoot26 sep. 23

    Voor abonnees CO2-footprint verlagen? Zo verzamel je betrouwbare data

    Het verzamelen van betrouwbare duurzaamheidsdata is de eerste stap tot het verlagen van de CO2-footprint. Ook kleine bedrijven moeten aan de slag, stelt Marc Herberigs van Stichting Stimular. Maar het verzamelen van betrouwbare data is lastig. In dit artikel lees je vijf stappen voor het verzamelen van betrouwbare duurzaamheidsdata.

  • Voedselproducenten zijn  al volop bezig met de gevolgen van prijsstijgingen, vooral in hun contracten. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
    Voor abonnees
    Contaminanten15 aug. 23

    Voor abonnees Stappenplan: doe deze checks op contaminatie van je grondstoffen als productieketen is verstoord

    Grote wereldwijde gebeurtenissen kunnen een voedselketen en grondstoffentoevoer plotsklaps ernstig verstoren. Denk aan conflicten, de blokkade van het Panamakanaal eind januari, de oorlog in Oekraïne, coronapandemie en de energiecrisis. Dergelijke veranderingen brengen nieuwe contaminatierisico's met zich mee. In dit stappenplan een checklist voor grondstoffen.

  • VMT sprak 5 kwaliteitsmanagers over het etiketteren van private label-producten - Beeld: Schouten EuropeVoor abonnees
    Voor abonnees
    Stappenplan7 jun. 23

    Voor abonnees Stappenplan: zo ziet het proces van private label etikettering eruit

    Etikettering is een zeer belangrijk onderdeel van de productie van voedingsmiddelen. Veel producenten maken producten onder private label. Welke stappen zijn belangrijk bij het maken van een private label etiket? In dit artikel een stappen plan voor het maken en aanpassen van een private label etiket.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Recalls en incidenten25 mei 23

    Voor abonnees Stappenplan: zo kun je volgens NVWA voedselfraudeurs buiten de deur houden

    Als voedselproducent ben je in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor een zorgvuldige afwikkeling van schadepartijen. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je afgekeurde partij niet alsnog in de handel belandt? De NVWA geeft in dit artikel een stappenplan om voedselfraudeurs buiten de deur te houden, gebaseerd op bevindingen uit inspecties en onderzoeken van NVWA.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Contaminanten17 mei 23

    Voor abonnees Stappenplan: zo ga je om met de wetswijziging contaminanten

    De wetgeving over contaminanten en toxinen zijn vastgelegd in Verordening (EG) 1881/2006. Deze wordt nu ingetrokken en vervangen door de nieuwe Verordening (EG) 2023/915. Je gaat zien dat deze wetgeving veel invloed heeft op jouw bedrijf en handboek. Hier een stappenplan om deze wetswijziging ongestoord te kunnen doorvoeren.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid3 apr. 23

    Voor abonnees Stappenplan: zo evalueer je een goede reiniging

    Na het reinigen en ontsmetten van een productieomgeving is het belangrijk om te evalueren of dit goed gebeurd is. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. In dit stappenplan een overzicht van de verschillende methodes, en hoe deze elkaar aanvullen.

  • Het voorkomen van kruisbesmetting houdt de industrie bezig - tips vanuit de industrie om kruisbesmetting in grondstoffen te voorkomenVoor abonnees
    Voor abonnees
    Wetgeving15 mrt. 23

    Voor abonnees Stappenplan: zo minimaliseer je het risico op kruisbesmetting van allergenen in grondstoffen

    Het voorkomen van kruisbesmetting van allergenen in grondstoffen en in de productieomgeving blijkt vaak ingewikkelder dan het lijkt. Hoe voorkom je kruisbesmetting in de fabriek, maar ook bij je grondstofleveranciers in de keten? Hier een stappenplan voor hoe je dat aanpakt.

Meer artikelen

  1. Voor abonneesStappenplan: Zo breng je de CO2-uitstoot in kaart
  1. Voor abonneesStappenplan: Zo neem je analysemonsters in je productie
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen