VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over Parasiet

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Parasiet29 jan. 25

    Voor abonnees Onderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen

    Wetenschappers hebben geanalyseerd hoe voedselgerelateerde trematodeninfecties zich ontwikkelen. Ze voorspellen dat het aantal infecties wereldwijd tot 2030 stabiel zal blijven. Hoewel deze infecties vooral voorkomen in Zuidoost-Azië en de West-Pacifische regio, nemen ze ook toe in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Europa.

  • Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
    Voor abonnees
    Parasiet16 jan. 25

    Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht voedselveiligheidsrisico

    Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Cryptosporidium6 jan. 25

    Voor abonnees Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

    In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

  • Foto: ShutterstockVoor abonnees
    Voor abonnees
    Parasiet2 jan. 25

    Voor abonnees Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via landbouwproducten onwaarschijnlijk

    Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Parasiet14 okt. 24

    Voor abonnees Uitbraak parasiet Cyclospora maakt 60 mensen ziek

    In Amerika hebben ruim 60 mensen gastro-enteritis opgelopen door een besmetting met de parasiet Cyclospora. De besmettingsbron is nog niet achterhaald. Het ziekenaantal loopt langzaam steeds meer op.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Cryptosporidium27 mei 24

    Voor abonnees Uitbraak van Cryptosporidium treft tientallen mensen in Engeland

    In Zuidwest-Engeland zijn ten minste 46 Cryptosporidium-infecties bevestigd die verband houden met vervuild water.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Parasiet26 apr. 24

    Voor abonnees EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

    De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordeelde methoden om parasieten bij vissen te controleren, op te sporen en te doden.

  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen