Zonnebloemolie in opmars door te dure olijfolie
Spanjaarden stappen bij het koken massaal over van olijfolie naar zonnebloemolie. Olijfolie is voor veel Spanjaarden veel te duur geworden.
Spanjaarden stappen bij het koken massaal over van olijfolie naar zonnebloemolie. Olijfolie is voor veel Spanjaarden veel te duur geworden.
Portugese autoriteiten kwamen de afgelopen maanden verschillende gevallen van voedselfraude op het spoor. Onder meer fraude met olijfolie, vis en vlees kwamen aan het licht.
Volgens de Consumentenbond passen voedingsbedrijven hun receptuur aan om prijsstijging van grondstoffen te compenseren. Zo zit er minder hazelnoot in hazelnootpasta en bevat kippensoep minder kip. Komt dit door stijgende grondstofprijzen? VMT vroeg de producenten en supermarkten om een reactie.
Europol heeft een grote slag geslagen in de klopjacht op vervalsers van extra vierge olijfolie. In Spanje en Italië werden in november elf fraudeurs opgepakt die opereerden binnen een internationaal netwerk. Naast de elf arrestaties werd ook 260.000 liter vervalste olijfolie in beslag genomen.
Startup Olivious introduceert - onder andere met behulp van NIZO - een drinkbaar product op basis van Sardijnse extra vergine olijfolie: een dagelijks shot olijfolie. Het product wordt gemaakt van olijfolie, water, agavesiroop en lecithine van zonnebloempitten. VMT sprak met oprichter James Peterzon.
In de productieketen van extra vierge olijfolie komt veel fraude voor. Bovendien is de echtheid van de olijfolie moeilijk te controleren. Toch zijn er methodes om fraude op te sporen en oneerlijke concurrentie te voorkomen.
Door verhitting neemt het aantal polyfenolen in olijfolie af. Dat blijkt uit onderzoek. Olijfolie gebruiken om te bakken heeft dus waarschijnlijk minder gezondheidsvoordelen dan het consumeren van niet-verhitte olijfolie.
Bijna alle door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) onderzochte monsters extra kwaliteit olijfolie voldoen aan de kwaliteitseisen.
De Engelse Food Standards Agency (FSA) haalde uit voorzorg zes verschillende soorten olijfolie uit de verkoop omdat er fouten waren gemaakt tijdens de productie. Die productie was niet voldoende effectief in het doden van Clostridium botulinum en het voorkomen van groei en productie van toxine. Vandaar dat de FSA twijfelde aan de veiligheid van de olijfolie.
Bertoli komt met olijfolie in sprayvorm. Dit moet ervoor zorgen dat de olie gelijkmatig uit het flesje komt.