Kraft Heinz gaat in VS kunstmatige kleurstoffen uit voeding halen
Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen.
Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen.
De Verenigde Staten gaan het gebruik van acht veelgebruikte kleurstoffen in voedingsmiddelen verbieden. Twee kleurstoffen, Red Nr. 2 en Orange B worden waarschijnlijk de komende maanden al verboden. 6 overige kleurstoffen mogen waarschijnlijk tot eind 2026 gebruikt worden.
Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: UpGrain introduceert upcycled gerstingrediënt voor voedingsindustrie, Loryma introduceert functionele tarwe-ingrediënten voor voedingsrijkere vegan snacks en Cano-ela ontwikkelt nieuwe ingrediënten uit koolzaad.
In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken met 265 in juni en 281 in mei.
De Europese Commissie verbiedt het gebruik van bepaalde rookaroma's in voedingsmiddelen. Waar fabrikanten twee tot vijf jaar de tijd krijgen om alternatieven te vinden, blijkt dit volgens sommigen een uitdaging. Met name omdat er momenteel nog geen geschikte alternatieven beschikbaar lijken. VMT deed een rondvraag onder producenten. "De impact van dit besluit is groot."
Met het verbod voor E171 op komst, introduceert ADM een alternatief voor de witte kleurstof.
Ingredientenleverancier Chr. Hansen introduceert Fruitmax Yellow, een natuurlijke kleurstof van kurkuma.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) constateert na inspecties eind 2019 dat het gebruik van het verboden sulfiet in vlees afneemt, maar toch nog steeds voorkomt. Ook het gebruik van alternatieve middelen groeit.
Voedselfabrikanten Remia, Mora, Mars, Goodbite, Lindt, Haribo en A. Vogel, hebben Foodwatch toegezegd te stoppen met het gebruik van kleurstof E171 (titaniumdioxide). Update: Mars, A.Vogel, GoodBite, Lindt en Mora reageren tegenover VMT.
Het Schotse biotechnologische bedrijf Scotbio introduceert een methode waardoor de hoeveelheid fycocyanine, een blauw pigment, in spirulina verhoogd wordt. Door het gebruik van deze methode is spirulina erg interessant voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. Spirulina is een zoutwateralg die van nature blauw pigment bevat.