VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over Alaska

  • De eerste wilde zalmen van het seizoen in Alaska komen binnen. Rechtstreeks vanuit zee naar de verwerking van OBI Seafoods in Cordova, Alaska. (Beeld: VMT, 2024)
    Visserij1 jul. 25

    Wachten op Trumps' tarieven: vis uit Alaska nog interessant?

    Is de duurzaamste zalm wild gevangen? Die vraag stelde VMT vorig jaar centraal naar aanleiding van een bezoek aan de zalmindustrie van Alaska. Die is vaak geprezen om de streng gereguleerde aanpak en duurzaamheid. Maar de wereld en de VS zijn in een jaar tijd flink veranderd. Is zalm uit Alaska straks nog wel zo'n slimme keuze in Europa?

  • Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)
    Regeneratieve landbouw24 jul. 24

    Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een ongeploegde bodem

    Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten minder voorspelbaar. Hoewel ze in Alaska de opwarming blij verwelkomen, worden ook daar de omstandigheden voor voedselproductie onzekerder. Het niet ploegen van akkers en zo intact houden van de bodem kan voedselproducenten veel geld en zekerheid opleveren.

  • De King-zalmen zijn met de Sockeye-vangst meegekomen. Dit zijn de grootste en duurste zalmen.
    Vis9 jul. 24

    Aan tafel Alaska #1: Is de duurzaamste zalm op aarde wild gevangen? (longread)

    Wanneer en op welke manier is zalmconsumptie het meest duurzaam? Een complexe vraag. Een unieke reis naar Alaska en een inkijkje in de lokale zalmindustrie gaf VMT verhelderende maar ook verwarrende inzichten. Gaan we beter aan de wilde zalm en kweekzalm vaarwel zeggen? Of toch niet?

  • Oogst van suikerwier. (Foto: Noble Ocean Farms)
    Zeewier4 jul. 24

    Aan tafel Alaska #2: Straks allemaal aan de zeewier in plaats van een visje?

    In de afgelegen wateren van Alaska speelt zich een stille evolutie af. Verschillende (ex-)vissers en andere ondernemers in deze afgelegen Amerikaanse staat willen verduurzamen met de teelt van zeewier voor humane consumptie. VMT hoorde het verhaal van twee innovatieve bedrijven, Barnacle Foods en Noble Ocean Farms. Kansen voor zeewier, maar nog veel hobbels te nemen.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Economie4 nov. 20

    Voor abonnees Duurzame startup Fish Tales breidt uit naar Verenigde Staten: 'Dit is een enorme doorbraak'

    Bart van Olphen introduceert onder zijn duurzame vismerk Fish Tales producten in de Verenigde Staten. Sinds deze maand is de duurzame vis verkrijgbaar in de schappen van supermarktketens Whole Foods en Stop & Shop.

  • VMT magazine5 aug. 11

    In de rij voor wilde zalm uit Alaska

    Europa kan een voorbeeld nemen aan de duurzame vangst van wilde zalm aan de westkust van de Verenigde Staten. Met strenge quota wordt een gezonde zalmpopulatie in stand gehouden. Een deel van de vis wordt volgens eeuwenoude tradities gevangen en verwerkt door indianenstammen die topzalm leveren aan de chefs van de wereld. Een rondgang langs visgronden en fabrieken in Washington en Alaska.

  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen