Warmteterugwinning - Hét beste alternatief op gas

De belangstelling voor warmteterugwinning is de laatste jaren toegenomen. Het concept bestaat echter al ruim 20 jaar.

Bij warmteterugwinning in voedingsmiddelenbedrijven wordt de warmte meestal gebruikt voor het opwarmen van drinkwater. Zo kan warmte worden teruggewonnen die vrijkomt bij koelen en vriezen. Daarnaast kan warmte ook worden teruggewonnen uit andere processen, denk hierbij aan warmte van persluchtcompressoren, kook- en braadprocessen, thermische olieketels en verpakkingsmachines.

Binnen uw bedrijf is het mogelijk om restwarmte op te sporen en hier gebruik van te maken. Bijvoorbeeld door een combinatie te maken van warmteterugwinning op een koel- en vriesinstallatie met een optimalisatie voor extra warmte uit gassen en warmteterugwinning op compressoren en inpakmachines. Hiermee zijn temperaturen van 60°C tot 90°C te bereiken en zijn hoge capaciteiten eveneens haalbaar, zonder extra gas of elektra toe te voegen. De aanschaf van een warmtepomp als tweede trap is met deze methode niet nodig.

Alternatief voor gas

Warmteterugwinning is in het huidige energielandschap een serieus alternatief op gas. Er worden echter veel installaties gebouwd die in de opzet een veel duurdere investering zijn met een veel lager rendement. Dit door de hogere inzet van koelen/vriezen door drukverhoging en verhoging van het motorvermogen of door de installatie van een warmtepomp als tweede trap. “Onnodig,” zegt Guustaaf Hoekstra, commercieel directeur bij Lets. “De warmteterugwinning uit meerdere bronnen levert voldoende warmte op en blijft nagenoeg gelijk, ongeacht of het nu zomer of winter is”.

Het kan veel opleveren om op zoek te gaan binnen het bedrijf naar andere bronnen van terug te winnen energie, en deze te gebruiken voor de dagelijkse productie van warm drinkwater.

Lets is een water- en gastechnisch erkend installateur en specialist op het gebied van reiniging in de voedingsmiddelenindustrie en bouwen sinds 1996. (Onder andere heetwaterbereiders met warmteterugwinning). Wilt u meer weten? Dan kunt u ze vinden op de Automation Vakbeurs 2019 in de Brabanthallen te ’s Hertogenbosch, stand: B226

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt indirect óók voor kleinere producenten'

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt...

Er komt steeds meer duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Vanaf 2027 komt daar ook de Corporate Sustainability Due Diligence Directive...

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en...

Beeld: Hutten / Verspillingsfabriek

Producenten over werken met reststromen: 'Wetgeving maakt het...

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Dan bestaat er geen afval meer en worden reststromen opnieuw gebruikt. Maar de...

Copyright Credit: © Andre Dib / WWF-Brazil

WWF-NL over ontbossingswetgeving: 'Gebruik creativiteit van product...

Eind 2024 moeten grote bedrijven voldoen aan de Europese ontbossingswetgeving (EUDR). Half 2025 geldt deze wet ook voor mkb-bedrijven. Er komt veel...

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat...

Voedselverspilling in supermarkt neemt steeds verder af

Voedselverspilling in supermarkt neemt steeds verder af

De voedselverspilling van Nederlandse supermarkten is vorig jaar verder gedaald. Van de totale inkoop door supermarkten kwam 0,89 procent vorig jaar...

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame verpakkingen en ingrediënten

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame...

Ieder foodbedrijf wil een zo duurzaam mogelijk product in een zo duurzaam mogelijke verpakking, toch? Maar wat is duurzaam en wat accepteert de...

Martijn Versteegh van Albert Heijn: 'Productontwikkelaars die spraakmakende gezondere en duurzamere producten ontwikkelen, hebben we hard nodig'

Martijn Versteegh van Albert Heijn: 'Productontwikkelaars die...

Martijn Versteegh, director omnichannel formatontwikkeling bij Albert Heijn is keynote spreker tijdens het Food Future Event op 3 oktober....