nieuws

Grensverleggende overeenkomst zorgt voor bescherming van honderd Europese geografische aanduidingen in China

Wetgeving & Toezicht

KENNISPARTNER – Op 6 november 2019 hebben de EU en China de onderhandelingen afgesloten over een bilaterale overeenkomst ter bescherming van honderd Europese geografische aanduidingen (GA) in China en honderd Chinese GA in de EU tegen nabootsing en misbruik. De overeenkomst zal naar verwachting leiden tot wederzijdse handelsvoordelen en de vraag naar kwalitatief hoogwaardige producten aan beide kanten.

Grensverleggende overeenkomst zorgt voor bescherming van honderd Europese geografische aanduidingen in China

De selectie van GA is het resultaat van een langdurige samenwerking tussen de EU en China en jaren van onderhandelingen. De EU-lijst met te beschermen GA in China omvat producten zoals Champagne, Cava, Feta, Porto, Roquefort, Münchener Bier, Ouzo Prosciutto di Parma, Gorgonzola en Scotch Whisky. De Chinese lijst bevat producten zoals Anji Bai Cha (Anji Witte Thee), Pixian Dou Ban (Pixian Bonenpasta), Panjin Da Mi (Panjin Rijst), Anqiu Da Jiang (Anqiu Gember) en Jinghe Gou Qi (Jinghe Goji Bessen).

In de EU zijn meer dan 3.300 namen van producten geregistreerd als GA. Deze namen zijn wettelijk beschermd tegen nabootsing en misbruik binnen de EU en in niet-EU landen waarmee een specifieke (beschermings)overeenkomst is gesloten. Het overgrote deel van de geregistreerde Europese GA valt dus niet onder de overeenkomst met China. Momenteel is ‘Jenever’ de enige Nederlandse GA op de EU-lijst van producten die in China zullen worden beschermd.

Juridische vervolgstappen

Nu de onderhandelingen zijn afgerond, moet de overeenkomst goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Raad. De overeenkomst zal naar verwachting voor het eind van 2020 in werking treden.

Nederlandse organisaties, opgelet!

Vier jaar na de inwerkingtreding van de overeenkomst zal de lijst voor zowel de EU als China met 175 extra GA worden uitgebreid. Die GA moeten dezelfde registratieprocedure (d.w.z. beoordeling en bekendmaking) volgen als de honderd Europese GA en de honderd Chinese GA die al onder de overeenkomst vallen.

De aangekondigde uitbreiding van de selectie van GA betekent een nieuwe kans voor Nederlandse organisaties om in het kader van de overeenkomst bescherming in China te verkrijgen. ‘Gouda Holland’, ‘Edam Holland’, ‘Westlandse druif’, ‘Hollandse geitenkaas’, … China, we komen eraan!

Auteur: Natasja Brusik, advocaat mededinging & overheid bij Loyens & Loeff, kennispartner van VMT

Reageer op dit artikel