nieuws

Update: Voedselfabrikanten stoppen met kleurstof E171

Wetgeving & Toezicht

Voedselfabrikanten Remia, Mora, Mars, Goodbite, Lindt, Haribo en A. Vogel, hebben Foodwatch toegezegd te stoppen met het gebruik van kleurstof E171 (titaniumdioxide). Update: Mars, A.Vogel, GoodBite, Lindt en Mora reageren tegenover VMT.

Update: Voedselfabrikanten stoppen met kleurstof E171

Dat meldt Foodwatch in een bericht op hun website.

BuRO (Bureau Risicobeoordeling & onderzoek, een onafhankelijk onderdeel van de NVWA) concludeerde in september dat er een mogelijk verband is tussen de consumptie van witte kleurstof E171 en een hogere risico op darmkanker.

Nanodeeltjes

De witte kleurstof E171 bestaat deels uit zeer kleine ‘nanodeeltjes’. Deze nanodeeltjes zijn omstreden omdat er nog onvoldoende bekend is over hoe die zich in je lichaam gedragen en of die bijvoorbeeld je darmwand kunnen passeren. Ze worden in diverse onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker bij consumptie. De meningen hierover zijn verdeeld. Zo bleek eerder al in het bericht Titaniumdioxide (E171) wederom onder vuur na kritiek op Dr. Oetker

Verbod

De NVWA heeft het kabinet aangeraden bedrijven te stimuleren om de kleurstof te vervangen. Foodwatch besloot hierop half september de fabrikanten die de stof nog gebruiken, op te roepen het gebruik te stoppen. Albert Heijn, Jumbo, Jamin, La Place, Etos, Friesland Campina en Unilever hebben niet positief gereageerd op het verzoek van Foodwatch om te stoppen met het gebruik van E171. In Frankrijk geldt per 2020 een verbod op het gebruik van E171 vanwege de risico’s. Ook volgens de Franse Autoriteit voor voedselveiligheid (ANSES) kan de veiligheid van het additief momenteel niet worden aangetoond. De Franse regering past hierbij terecht het Europese voorzorgsbeginsel toe: producten en stoffen mogen alleen op de Europese markt worden toegelaten wanneer zij bewezen veilig zijn.

Foodwatch

Foodwatch zegt over de kwestie: “Stoffen die mogelijk kanker veroorzaken horen absoluut niet thuis in ons voedsel en moeten verboden worden. De voedingsindustrie verzet zich fel tegen een verbod maar feit is dat deze kleurstof enkel en alleen dient om een product een ander kleurtje te geven.”

Reactie Lindt

Er zijn diverse fabrikanten die inmiddels hebben gereageerd op vragen van de redactie van VMT. Lindt vertelt VMT: “Wij volgen de huidige discussie omtrent de veiligheidsbeoordeling van E171 als additief voor levensmiddelen nauwlettend. Gelet op eerdere kanttekeningen bij voorgaande studies, heeft de EFSA onlangs in haar beoordeling bevestigd dat E171 een veilig additief voor levensmiddelen is. Desalniettemin testen we alternatieven voor de decoratie van twee pralines waar E171 momenteel wordt gebruikt als een klein onderdeel van de gekleurde decoratie op de donkere chocolade pralines. Totdat een geschikt alternatief is gevonden, heeft Lindt besloten om deze praline vanaf eind dit jaar niet meer op de Nederlandse markt aan te bieden om consistent te zijn met de timings die de Franse markt hanteert.”

Reactie Mars

Mars reageert op de kwestie: “Wij kunnen bevestigen dat wij bezig zijn om E171 te verwijderen uit onze recepturen. De recepturen zijn al aangepast voor Freedent M&M’s Chocolade en M&M’s Peanut. De aanpassing van Skittles volgt in oktober en het nieuwe recept M&M’s Crispy wordt in het eerste kwartaal aangepast. Waar nodig is het vervangen door E170 (calciumcarbonaat).

Reactie A. Vogel

Een woordvoerder van A.Vogel zegt het volgende: “In een aantal van onze producten zit inderdaad E171. Wij zijn bezig dit te verwijderen. Consumenten vroegen al eerder bij ons naar deze kwestie. Uiteindelijk hebben we zelf, n.a.v. verschillende gepubliceerde onderzoeken, geconcludeerd dat het beter is E171 te verwijderen en eventueel te vervangen in onze producten. Zelf hebben wij onderzoek gedaan naar de beste vervanging. Waarmee we het eventueel willen vervangen is nog niet bekend.”

Reactie Goodbite

Een woordvoerder van Goodbite vertelt aan VMT: “Wij gebruiken E171 in een product. De leverancier van de vegan kaas heeft voor een vervangend additief gezorgd. Momenteel testen wij dit uit. Wij verwachten uiterlijk maart 2020 het nieuwe product in de winkels te hebben maar streven er naar om dit zo snel mogelijk te realiseren.”

Reactie Mora

Een woordvoerster van Mora meldt aan VMT: “Vanaf oktober 2019 zullen we de E171 uit de Mora Kalfsvlees Kroketten gaan elimineren. De huidige verpakkingsvoorraad wordt opgemaakt, waardoor het aangepaste product tijdelijk nog met de E171 declaratie op de verpakking in de markt zal staan. We gaan geen vervangend additief gebruiken.”

Onderzoek

Het RIVM waarschuwt voor de mogelijke risico’s van de stof. Het Nederlandse BuRO (onderdeel NVWA) adviseert de Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins te overleggen met voedselproducenten om te zorgen dat consumenten minder worden blootgesteld aan E171. Het BuRo benadrukt ook dat verder wetenschappelijk onderzoek naar darmkanker als gevolg van E171 noodzakelijk is.

Food Safety Event

Titaniumdioxide is een onderwerp tijdens het VMT Food Safety event. Klik hier voor het programma.

Eerder schreef VMT:

Reageer op dit artikel