nieuws

Meer dan 20% van vis in de VS is verkeerd geëtiketteerd

Wetgeving & Toezicht

Non-profit organisatie Oceana heeft in een recente studie geconcludeerd dat meer dan twintig procent van de vis in de Verenigde Staten verkeerd was geëtiketteerd. In de studie werden 449 vissen gekocht bij winkels en in restaurants. Met het gebruik van DNA-testen werd de identiteit van de vissen vastgesteld.

Meer dan 20% van vis in de VS is verkeerd geëtiketteerd

Een derde van alle gecontroleerde winkels en restaurants verkocht verkeerd geëtiketteerde zeevruchten. Vis werd meestal verkeerd beschreven op restaurantmenu’s (26%) en op kleinere markten (24%). Een achtste (12%) van monsters uit supermarkten bleek verkeerd te zijn geëtiketteerd.

De meest verkeerd geëtiketteerde soorten waren zeebaars (55%) en snapper (42%).

Wereldwijd probleem

Oceana zegt dat visfraude een wereldwijd probleem is. Illegale visvangst en het misleiden van klanten die duurzame vis proberen te kopen, wordt volgens de organisatie verdoezeld. Illegale visserij verwijst naar elke vorm van visserij die tegen de nationale wetgeving en internationale verplichtingen in gaat. Het kan de visbronnen uitputten, illegaal vissen op een oneerlijk voordeel brengen en het ecosysteem beschadigen.

White paper

Ook het World Economic Forum riep eerder al op tot een hernieuwde actie om illegale visserij te stoppen. Dit deden zij in een white paper dat eerder dit jaar werd gepubliceerd. Het Forum drong er bij naties op aan om regionaal samen te werken en digitale gegevensuitwisselingstechnologie te gebruiken om de herkomst van de vis te traceren die havens wereldwijd binnenkomt. In het bijzonder riep het op tot investeringen in digitale vangstmonitoring ter vervanging van de huidige grotendeels op papier gebaseerde systemen.

Aanscherpen

Oceana heeft de Amerikaanse regering opgeroepen om de voorschriften voor de import en verkoop van vis aan te scherpen zodat deze van boot tot bord kan worden gevolgd. De organisatie waarschuwt dat het op dit moment onmogelijk is om te zien wie in de toeleveringsketen de beschrijving van een visverzending vervalst.

Reageer op dit artikel