nieuws

Stichting Reclame Code: ‘Albert Heijn, Jumbo en Bolletje misleiden klanten met volkoren’

Wetgeving & Toezicht

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft bepaald dat Albert Heijn, Jumbo en acht anderen, klanten misleiden door in volkorenproducten stiekem witte bloem te stoppen. De commissie heeft dit bepaald naar aanleiding van tien ‘proefprocessen’ van Foodwatch.

Stichting Reclame Code: ‘Albert Heijn, Jumbo en Bolletje misleiden klanten met volkoren’

Dit maakt de RCC vandaag bekend. Het zijn de eerste uitspraken naar aanleiding van de nieuwe volkorenrichtlijn van de NVWA uit 2017. Hierin staat dat fabrikanten een product niet zomaar volkoren mogen noemen als er ook bloem in het product is verwerkt. Het gebruik van bloem moet dan vermeld worden op de verpakking.

Croutons en biscuits

Het gaat bijvoorbeeld om de volkoren croutons van Albert Heijn, volkoren biscuits van Jumbo, en andere volkoren producten van Bolletje, Detailresult, Bio+, Superunie, Go Tan, Patria, Molenaar en Van Vlegelaar.

Proefprocessen

Foodwatch strijdt al langer tegen misleiding rond volkoren. Bijna twee jaar na publicatie van de nieuwe volkorenrichtlijn van de NVWA zegt Foodwatch het zat te zijn dat fabrikanten nog steeds doorgaan met het misleiden van klanten. Daarom spande de organisatie tien proefprocessen aan tegen de overtreders.

De Reclame Code Commissie stelt Foodwatch in alle tien de klachtenprocedures in het gelijk. Zij oordeelde dat de fabrikanten in strijd handelen met de Europese Verordening nr.1169/2011 artikel 7 waarin is bepaald dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn.

Reactie Albert Heijn

Albert Heijn zegt in een reactie aan de Reclame Code Commissie te erkennen dat het producten ten onrechte als ‘volkoren’ heeft bestempeld. Ze belooft de verpakkingen aan te passen aan de wetgeving.

Verweer Bolletje

Bolletje zegt in haar verweer voor de RCC dat Foodwatch  uitgaat van een onjuiste interpretatie van het etiket. Bolletje stelt niet te claimen dat haar product geheel volkoren is en zegt die indruk ook niet te wekken. Het bedrijf meldt enkel aan te geven dat het product volkoren als ingrediënt bevat.

Reageer op dit artikel