nieuws

NVWA: ‘Opnieuw verboden gebruik van sulfiet in vlees’

Wetgeving & Toezicht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet gevonden in vlees. De betrokken bedrijven, voornamelijk slagers, zijn beboet.

NVWA: ‘Opnieuw verboden gebruik van sulfiet in vlees’

De NVWA inspecteerde 42 vleesverwerkende bedrijven die het additief hadden afgenomen van een leverancier. Vijftig procent van deze bedrijven, voornamelijk slachterijen, bleek de stof daadwerkelijk aan vlees toe te voegen.

Inspectie

Zes slagers gaven bij de inspectie al aan sulfiet te gebruiken. De NVWA nam bij de 42 bedrijven in totaal 134 monsters van rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar, poulet en andere vleesbereidingen.

De NVWA vond, na analyse in een laboratorium, sulfietgehaltes tot vierduizend milligram per kilogram vlees.

Etikettering

Etiketteringsregels schrijven voor dat sulfiet één van de veertien allergenen is die – bij gebruik – duidelijk op het etiket moeten staan, bij meer dan tien milligram sulfiet per honderd gram product. Dit geldt ook voor de verkoop van onverpakte vleesproducten.

Geen van de 21 bedrijven die sulfiet gebruikte, voldeed aan deze regels. Zij kregen dan ook een boete voor zowel het illegaal gebruik van sulfiet als voor het meldingsverzuim. Het betrokken vlees is meteen uit de verkoop gehaald en mag alleen als dierlijk bijproduct fungeren.

De NVWA roept branchevereniging Koninklijke Slagers Nederland (KNS) en de Vereniging van Keurslagers op om haar leden aan te spreken op het niet toegestane gebruik van sulfiet.

Reageer op dit artikel