nieuws

Europese EFSA-onderzoeksdatabank eind maart 2021 klaar voor gebruik

Wetgeving & Toezicht

Na goedkeuring van het Europees Parlement heeft de Europese Raad formeel een nieuwe verordening over transparantie en duurzaamheid van de EU-risicobeoordeling in de voedselketen aangenomen. Dit betekent dat de Europese EFSA-onderszoeksdatabank in 2021 een feit is.

Europese EFSA-onderzoeksdatabank eind maart 2021 klaar voor gebruik

Het doel van de aanpassingen aan de Algemene Levensmiddelenwetgeving is om de transparantie van het EU-voedselrisicobeoordelingsproces te vergroten.

De betrouwbaarheid, objectiviteit en onafhankelijkheid van de door de EFSA gebruikte onderzoeken moeten door de wijzigingen verbeteren. Bovendien geven deze modificaties EFSA de kans om de beleidsvoering en duurzaamheid van de organisatie nog eens bij langs te lopen.

De aanpassingen in de levensmiddelenwetgeving zijn het gevolg van een burgerinitiatief. De wijzigingen bouwen voort op de bevindingen van een geschiktheidscontrole van de algemene levensmiddelenverordening voltooid in januari 2018.

Deze geschiktheidscontrole bestond uit een uitgebreide evaluatie van genetisch gemodificeerde organismen in levensmiddelen rookaroma’s, levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen en smaakstoffen en nieuwe voedingsmiddelen.

Transparant risicobeoordelingsproces

De verordening geldt voor alle onderzoeken en informatie ter ondersteuning van een verzoek om een wetenschappelijke uitvoer door EFSA. Al deze kennis moet automatisch openbaar worden gemaakt wanneer EFSA een aanvraag valideert of ontvankelijk verklaart.

Dit zal gebeuren in de allereerste fase van het risicobeoordelingsproces, in een gemakkelijk toegankelijk elektronisch formaat met de mogelijkheid om de onderzoeken te doorzoeken, te downloaden en af te drukken. EFSA zal vertrouwelijke informatie beschermen als de organisatie dit nodig acht.

EFSA zal  aanvragers  ook ondersteunen. De organisatie zal, indien gewenst, advies geven voorafgaande aan het indienen van een verzoek over de inhoud van het aanvraagdossier.

Reageer op dit artikel