nieuws

Landbouwcommissie Europees Parlement wil vleesnamen voor vegaproducten verbieden

Wetgeving & Toezicht

Landbouwcommissie Europees Parlement wil vleesnamen voor vegaproducten verbieden

Namen als vegetarische hamburger of vegetarische schnitzel mogen niet meer, als het aan de Landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt. Of dit wordt overgenomen door het EP, blijkt pas na de Europese verkiezingen.

De Landbouwcommissie van het Europees Parlement wil vlees- of zuivelnamen voor plantaardige producten verbieden. Volgens de indieners zouden deze benamingen misleidend zijn voor de consument.

 

Geen misleiding

De non-profit organisatie Proveg bij monde van Veerle Vrindts, directeur ProVeg Nederland: “Dit is een zeer ingrijpende beperking van de vrijheid van ondernemers en de consumentenbelangen. Er is geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid. Integendeel, zij kiezen juist voor vegetarische producten omdat ze weten dat ze geen vlees bevatten, en dit wordt zodoende duidelijk aangegeven. De verwijzing naar vlees is belangrijk voor consumenten om te weten welke smaak zij van een product kunnen verwachten.”

 

Europese verkiezingen

Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager, reageert tegen de NOS laconiek op het besluit van de commissie. Hij verwacht niet dat het verbod er echt zal komen.

Het voorstel zal nog tijdens een plenaire vergadering van het Europees Parlement moeten worden goedgekeurd, die plaats zal vinden na de Europese verkiezingen.

 

Food Future Event

Tijdens het Food Future Event volgend week dinsdag 9 april komt de benaming van vegetarische producten ook aan bod tijdens de sessie over Alternatieve eiwitten. Karin Verzijden van Axon Advocaten zal dieper op de benamingen voor vegetarische producten ingaan met de TofuTown zaak als voorbeeld. Ook de benamingen voor kweekvlees komen aan bod.

 

Bekijk het complete programma  van het Food Future Event op 9 april in het NBC in Nieuwegein hier of schrijf u via deze link direct in.

Reageer op dit artikel