nieuws

Hamburgers van insecten of kweekvlees? Ofwel hoe zit het met de benaming van producten van alternatieve eiwitten

Wetgeving & Toezicht

Hamburgers van insecten of kweekvlees? Ofwel hoe zit het met de benaming van producten van alternatieve eiwitten

Het recente besluit van de Europese landbouwcommissie om te stemmen voor afschaffing van vleesnamen voor vegetarische producten zorgde weer voor flink wat opschudding. Het onderwerp was ook onderwerp van gesprek op het Food Future Event tijdens de drukbezochte sessie over Alternatieve eiwitten: wat vertellen we de consument? Advocaat Karin Verzijden gaf uitleg.

“Misleiding van de consument voorkomen, dat is de hoofdregel”, vertelt advocaat Karin Verzijden van Axon advocaten. Volgens de landbouwcommissie van het Europees Parlement zijn namen zoals hamburger voor vegetarische producten misleidend voor de consument. Indien dit voorstel van de landbouwcommissie realiteit wordt, volgt Europa hier de Franse wetgeving, waarbij het sinds april 2018 verboden is om benamingen die worden geassocieerd met vlees van dierlijke oorsprong te gebruiken voor producten met een plantaardige oorsprong te gebruiken. Ook in de Verenigde Staten speelt deze discussie.

Misleiding is subjectief

Verzijden legt uit wanneer er sprake is van misleiding. Zo kan de suggestie van de aanwezigheid van een ingrediënt misleidend zijn, bijvoorbeeld een plaatje van een pizza met smeltende kaas als het een alternatief voor kaas betreft. In zo’n geval moet direct naast de naam van het product worden aangegeven welke kaasvervanger is gebruikt. “De context is erg belangrijk, dat geldt voor verpakking en reclame.”

De meningen in de zaal zijn verdeeld als Verzijden een reclame laat zien van de vegetarische hamburger van Impossible Foods die aan klanten van Burger King wordt gegeven. De klanten kunnen niet geloven dat het geen burger van rundvlees is.  Vrij aanwezigen vinden dit inderdaad misleiding.

Een ander voorbeeld is die van de Magnum vegan. Bij dit product weten veganisten wat het is, maar er staat niet dat het geen dierlijke producten bevat of alleen plantaardige producten. Zijn consumenten in zo’n geval voldoende geïnformeerd en kan misleiding dus worden voorkomen?

Vegan label

Omgekeerd vragen vegetariërs en veganisten ook om een label om in 1 oogopslag te zien of een product vegetarisch of vegan is, dan wel geen van beide. Een burgerinitiatief van labelveg.eu is ingediend om dit mogelijk te maken. Er is ook een privaat label dat breed wordt gebruikt waarmee dit al mogelijk is.

Naamgeving nieuwe vleesproducten

Interessant om te volgen is ook de benaming van producten van andere alternatieve eiwitten zoals insecten. Zowel kweekvlees als insecten zijn nieuwe producten. Volgens de wetgeving zijn insecten landbouwhuisdieren. “Een burger van insecten zou daarom wel een hamburger mogen heten.”

Een kweekvleeshamburger zou ook nog mogelijk zijn, want “hamburger” is niet een beschermde term. Voor andere vleesreferenties ligt dat anders. “Omdat men een product maakt dat identiek is aan vlees zou je het wel zo willen noemen. Lastig is dat het niet valt onder de grammaticale en functionele interpretatie van vlees in de Hygiëne Verordening en strikt genomen is het ook geen “vlees” volgens de Warenwet.” Volgens Verzijden is een beschrijvende naam de meest logische oplossing als vleesbenamingen niet mogen.

 

Reageer op dit artikel