nieuws

RCC oordeelt: FrieslandCampina misleidt met Optimel vanillevla

Wetgeving & Toezicht

RCC oordeelt: FrieslandCampina misleidt met Optimel vanillevla

De Reclame Code Commissie heeft geoordeeld dat Optimel Vanillevla van FrieslandCampina een misleidende naam draagt. De zelfbenoemde voedselwaakhond foodwatch spande een rechtszaak aan omdat vanille geen ingrediënt in de vla is.

De uitspraak betekent dat FrieslandCampina nu zo snel mogelijk de naam van de vla moet aanpassen volgens Sjoerd van de Wouw van foodwatch. Hij sprak namens foodwatch enkele malen in het AVROTROS-programma Radar.

Ingrediëntendeclaratie

De voorkant van de Optimelvla is gestileerd zodat de consument van boven naar onderen leest: vla – Vanille. De achterzijde van het pak vermeldt  dat het ‘gepasteuriseerde magere vanillevla, gezoet met zoetstof’ betreft.

Alleen de ingrediëntendeclaratie geeft aan dat vanille niet daadwerkelijk in het product zit: magere melk, gemodificeerd en natief maïszetmeel, verdikkingsmiddel: carrageen, zout, aroma, kleurend plantenextract (wortel), zoetstof: sucralose. Vermoedelijk geeft het aroma iets van vanillesmaak aan het geheel, maar het staat niet aangegeven als vanillearoma, aldus foodwatch.

FrieslandCampina laat weten de uitspraak van de RCC nog te bestuderen. Wel stelt het zuivelconcern transparantie naar klanten “zeer serieus” te nemen. Het bedrijf laat weten dat op pakken vla staat dat “smaak is verleend door een aroma.”

Wetgeving

In Verordening № 1169/2011 van het Europees Parlement en de Europese Raad, met name in artikel 7, staat dat het verboden is om consumenten te misleiden met voedsel. De wet is duidelijk, maar de definitie van ‘misleidend’ moet per keer worden bekeken en vastgesteld. Vandaar dat dit soort rechtszaken af en toe worden aangespannen.

Radar

In oktober 2018 meldde Radar al dat een groot aantal vanillevla’s worden verkocht waar geen vanille in zit. Vanillestokjes zijn de gedroogde vruchten van de Vanilla planifolia, een orchidee die haar herkomst vindt in Mexico.

Reageer op dit artikel