nieuws

‘Britse levensmiddelenindustrie voelt gevolgen Brexit’ (update)

Wetgeving & Toezicht

Meer dan de helft van de bedrijven in de Britse levensmiddelenindustrie heeft last van stijgende kosten aan grondstoffen, verpakkingen en energie.
Dit blijkt uit de ‘Quarterly business confidence survey’ van de Food and Drink Federation (FDF).

De gevolgen van de Brexit zullen volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) ook in Nederland voelbaar worden.

De stijgende kosten lijken een gevolg van de Brexit. De voedingsbedrijven geven wel aan dat naast grondstofkosten en wisselkoersvolatiliteit, de Britse relatie met de Europese Unie (EU) na de Brexit en transitieovereenkomsten de drie belangrijkste zorgen zijn die door de industrie werden aangegeven.

No-deal Brexit

Volgens verschillende media is de kans op een No-deal Brexit, waarmee bedoeld wordt dat het Verenigd Koninkrijk zonder handelsverdragen de EU verlaat, erg gestegen. Zo waarschuwde Minister Internationale handel Liam Fox dat de kans is gestegen naar zo’n 60 procent .

Antwoorden nodig

Dit hangt volgens FDF directeur Ian Wright als een donkere wolk boven het hoofd van ondernemers. “Dit hoeft geen verrassing te zijn: er zijn zoveel belangrijke vragen waar bedrijven mee zitten. Nu moet de overheid beginnen met het verschaffen van de duidelijkheid die nodig is om door onbekende wateren te navigeren terwijl we ons voorbereiden op onze toekomst buiten de EU.”

Ondernemers veerkrachtig

Ondanks dit geeft meer dan de helft van de respondenten  aan dat de verkoopcijfers gestegen zijn en dat zij plannen hebben om nieuwe investeringen te doen en nieuwe producten te lanceren.

“Ondanks alles blijven ondernemers veerkrachtig. Het is bemoedigend om te zien hoeveel ondernemers er investeringsplannen hebben,” aldus Wright.

Gevolgen Nederland

VMT vroeg de Nederlandse Federatie Levensmiddelen Industrie hoe zij staan tegen over een No-deal Brexit. Volgens Murk Boerstra, adjunct-directeur FNLI, onderstreept de zorgen van de ondernemers in de VK, maar ziet daarnaast ook grote gevolgen voor de Nederlandse industrie.

“Als het onderhandelaars niet lukt een Brexit-deal te sluiten, wordt het slechtste scenario werkelijkheid. Dit zou zeer slecht nieuws zijn voor de Nederlandse agrofoodsector die jaarlijks voor enkele miljarden naar het VK exporteert, maar uiteindelijk nog slechter nieuws voor de Britse industrie, de Britse boeren en de Britse consument,” aldus Boerstra.

Reageer op dit artikel