nieuws

Food Law Event: Grote verschillen allergenenwetgeving wereldwijd

Wetgeving & Toezicht

Food Law Event: Grote verschillen allergenenwetgeving wereldwijd

In veel landen geldt specifieke allergenenwetgeving. De verschillen tussen zijn groot: onder andere in de lijst met allergenen, interpretatie van allergenen en uitgezonderde stoffen. Maar ook in interpretatie en toelichtingen rondom het vermelden van kruisbesmetting en vrij-van claims. Hoe als producent om te gaan met deze verschillen? Dat is te horen op het Food Law Event van VMT op 21 juni.

Wat als allergeen wordt beschouwd verschilt van land tot land. De meeste landen hebben kortere lijsten dan de Europese veertien. Zo heeft Australië in totaal elf stoffen als allergeen benoemd. Mosterd, selderij en weekdieren komen daar niet op de lijst voor. De lijst in de Verenigde Staten omvat negen stoffen waarbij aanvullend sesam en lupine niet als allergeen gezien worden. Er zijn ook landen waar andere stoffen als allergeen wordt beschouwd.  Zoals boekweit of tomaat, mango, perzik en latex.

Verschillen in interpretatie

Daarnaast zijn er verschillen in interpretatie. In Europa vallen acht soorten onder het allergeen ‘noten’. In de Verenigde Staten zijn dat er veel meer. Daar worden kokosnoot, pijnboompitten, kemirienoot, kastanje en sheanoot ook als noot beschouwd.

Uitzonderingen

Tevens zijn de uitzonderingen niet overal gelijk. Soja-olie is in Europa één van de uitgezonderde ingrediënten welke vrijgesteld is van vermelding als allergeen. Andere oliën, zoals pinda-olie, moeten wel als allergeen in de lijst met ingrediënten ‘ge-highlight’ worden. In veel landen geldt voor olie helemaal geen uitzondering of worden juist alle geraffineerde oliën uitgesloten.

Interpretatie wetgeving

De Europese Commissie heeft een interpretatiedocument opgesteld voor Verordening (EG) nr. 1169/2011. Maar veel lidstaten hebben ook eigen handleidingen gepubliceerd. De inhoud van deze documenten is niet op alle punten gelijk.

Hoe als producent om te gaan met al deze interpretatieverschillen hoort u tijdens het Food Law Event van VMT op 21 juni in Vianen tijdens de sessie ‘Allergenencommunicatie: schipperen tussen nationale verschillen in een internationale setting’.  Tijdens deze sessie ook een Q&A met de NVWA over de Nederlandse interpretatie en de valkuilen rondom allergenencommunicatie. Bekijk de inhoud van deze sessie hier.Bekijk het gehele programma van het Food Law Event hier. Of meld u direct hier aan.

Auteur: Marjan van Ravenhorst, Allergenen Consultancy. Lees een uitgebreidere versie van dit artikel in de komende VMT editie 7. Geen abonnement? Vraag er hier een aan.

Hieronder een video over allergenen recalls vanuit een VMT-event afgelopen februari over allergenenmanagement.

Reageer op dit artikel