nieuws

Striktere maxima aan vetzuuresters van glycidyl in bepaalde producten

Wetgeving & Toezicht

Striktere maxima aan vetzuuresters van glycidyl in bepaalde producten

Vanaf 19 maart gelden er nieuwe striktere limieten voor de aanwezigheid van de genotoxische en kankerverwekkende vetzuuresters van glycidyl in plantaardige oliën en vetten en in voeding voor zuigelingen en peuters.

Vetzuuresters van glycidyl zijn verontreinigde stoffen (contaminanten) in levensmiddelen. Ze worden met name aangetroffen in geraffineerde plantaardige oliën en vetten. In het spijsverteringskanaal wordt glycidyl omgezet in glycidol. Uit onderzoek van de EFSA is gebleken dat glycidol een genotoxische en kankerverwekkende verbinding is. 

Om gevaar voor de gezondheid te voorkomen wordt er een maximumgehalte van 1.000 µg/kg vastgesteld voor de aanwezigheid van vetzuuresters van glycidyl in plantaardige oliën en vetten. Dit geldt zowel voor plantaardige oliën en vetten die in de handel worden gebracht voor de eindverbruiker als voor gebruik als ingrediënt in levensmiddelen. 

Aangezien het gezondheidsrisico voor zuigelingen en peuters hoger is, wordt er een strikter maximumgehalte vastgesteld van 500 µg/kg voor plantaardige oliën en vetten die bestemd zijn voor de vervaardiging van babyvoeding en bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen voor zuigelingen en peuters.

Om alle mogelijke gezondheidsrisico’s uit te sluiten voor zuigelingen en peuters, wordt er voor deze groep een nog strikter maximumgehalte vastgesteld:

  • ·voor volledige zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding en voeding voor medisch gebruik voor zuigelingen en peuters (poeder) – 75 µg/kg tot en met 30-06-2019 (50 µg/kg vanaf 01-07-2019).
  • ·voor volledige zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding en voeding voor medisch gebruik voor zuigelingen en peuters (vloeibaar ) – 10 µg/kg tot en met 30-06-2019 (6 µg/kg vanaf 01-07-2019).

Er geldt een overgangstermijn tot 19 september 2018, zodat exploitanten van levensmiddelenbedrijven voldoende tijd hebben om hun productieprocessen aan te passen.  Zie voor meer informatie Verordening (EU) 2018/290.

Reageer op dit artikel