nieuws

Foodwatch: ‘Besmet Braziliaans vlees komt nog steeds Europa binnen’

Wetgeving & Toezicht

Foodwatch: ‘Besmet Braziliaans vlees komt nog steeds Europa binnen’

Ondanks dat de Europese Commissie EU-lidstaten ruim een jaar geleden opdroeg strenger te controleren op Braziliaans vlees na grootschalige vleesfraude in dat land , passeert dit Braziliaans “sjoemelvlees” nog steeds de Europese grenzen, blijkt uit onderzoek van Foodwatch.

Tussen 21 maart 2017 en 20 maart 2018 kwamen er in het Europese RASSF-systeem 339 meldingen binnen over salmonella in Braziliaans kippenvlees. In totaal waren er 473 notificaties van salmonella in kippenvlees. Dit betekent dat 72% van het totaal uit Brazilië komt, aldus Foodwatch.

E.coli

Ook weigerden de Europese Unie achttien zendingen rundvlees uit het Zuid-Amerikaanse land vanwege de aanwezigheid van de shiga-toxine producerende E.coli (STEC).

Alleen al in 2018 weigerden de Europese autoriteiten veertig ladingen kippenvlees. “Dit laat zien dat de problemen rond de voedselveiligheid rond Braziliaans vlees nog steeds niet zijn opgelost”, aldus Foodwatch.

Vleesfraude

Ongeveer een jaar geleden kwam een groot corruptieschandaal met Braziliaanse vleesproducten aan het licht waarbij ook JBS ’s werelds grootste vleesverwerker bij betrokken was. De Europese Commissie en de Europese Unie namen toen stringente maatregelen om te voorkomen dat vlees van bij de corruptie betrokken bedrijven op de Europese markt komt.

Controles vlees

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit vertelt dat 20% van al het geïmporteerde Braziliaanse vlees wordt onderzocht in het laboratorium. De rest van het vlees bekijken de controleurs vluchtig, maar op die manier is niet vast te stellen of er salmonella in de kip zit. En dat baart Foodwatch zorgen. “Dat betekent dat er nog veel Braziliaans vlees niet wordt getest. Er kan zo nog veel besmet vlees op de Europese markt komen.”

Kamerdebat

Ook de politiek maakt zich zorgen. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer Pierik zegt tegen RTL Nieuws: “Ik schrik hier enorm van en vraag me af welke maffiapraktijken er in Brazilië plaatsvinden. Het kan niet zo zijn dat wij in Europa hoge eisen stellen aan onze boeren en andere landen alles toelaten. Daarom ga ik vragen hoe wij dit gaan aanpakken.”

Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren (PvdD) laat via Twitter weten een debat aan te vragen over de import van Braziliaans vlees.

Waarom kortere voedselketens een goed idee zijn, zomaar ‘n voorbeeldje. Let op: CDA speelt hier mooi weer, maar houdt zelf import ziek vlees in stand dmv handelsdeals. Ten koste van boer, dier, milieu en volksgezondheid. PvdD vraagt debat! https://t.co/m8u8or0yDJ

Audits

Meer maatregelen bovenop de bestaande extra acties die de EC een jaar geleden aankondigde zijn nodig, beweert Foodwatch, want de problemen in Brazilië zijn verre van over. De EC vertelde de consumentenorganisatie dat uit een in januari uitgevoerde audit die nog niet is gepubliceerd bleek dat Brazilië zijn controles nog steeds niet op orde heeft, aldus Paulien Cornelisse van Foodwatch.

Een eerdere audit uit mei 2017 wees hetzelfde uit. Ze hoopt dat Nederland er een schepje bovenop zal doen qua controles van Braziliaans vlees. Maar ze heeft weinig hoop. “Het probleem is de beperkte capaciteit van de NVWA. Dus dat zal niet lukken.”

Voedselveiligheid

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft aan dat de controles wat betreft voedselveiligheid op import van Braziliaans vlees “op orde zijn.” De zegsman: “We blijven hiermee doorgaan totdat de situatie verbeterd is.”

Hij geeft aan dat er ook controles in Brazilië plaatsvinden. “De controle autoriteit (EFSA, red)  van de Europese Commissie voert extra audits uit in Brazilië en dringt er bij de autoriteiten op aan de situatie te verbeteren.”

Import pluimveevlees

Zo’n 700.000 ton pluimveevlees komt uit het buitenland, stelt de branchevereniging van de pluimveeverwerkende industrie Nepluvi. In 2016 importeerde Nederland 220.000 ton kippenvlees uit Brazilië.

Reageer op dit artikel