nieuws

Voedingsmultinationals willen etikettering op basis van kleurcode en portiegrootte

Wetgeving & Toezicht

Voedingsmultinationals willen etikettering op basis van kleurcode en portiegrootte

Pepsico, Unilever, Nestlé, Mondelez, Mars en Coca-Cola slaan de handen ineen om zich hard te maken voor een etiketteringssysteem dat portiegrootte en kleurcodering integreert. Consumenten kunnen zo eenvoudiger een gezonde keuze maken. Het systeem zal veel weg hebben van het in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebruikte stoplichtsysteem.

Momenteel hanteert de voedingsindustrie in continentaal Europa een vrijwillig systeem op basis van eenduidige voedingswaarde-informatie: de referentie inname. Als het aan de zes multinationals ligt, wordt kleurcodering hierin geïntegreerd. Zo kunnen consumenten nog eenvoudiger de gezonde keuze maken.

Voedingswaarde

Het prominent tonen van voedingswaarden op de voorkant van de verpakking kan consumenten informeren over de hoeveelheid nutriënten en calorieën dat een product bevat, aldus de voedingsbedrijven. Ze streven naar een begrijpelijk en consistent etiketteringssysteem voor heel Europa dat voldoet aan de Europese etiketteringswetgeving.

Europese etikettering

Unilever, Nestlé, Mondelez, Mars, Coca-Cola en Pepsico vinden de nationale etiketteringssystemen verwarrend voor consumenten en een belemmering voor de Europese interne markt. Kleurcodes zijn voor iedere Europese consument makkelijk te begrijpen en de fabrikanten hoeven zo niet in iedere lidstaat hun verpakkingen aan te passen.

Stoplichtsysteem

Zo’n etiketteringssysteem op basis van kleurcodering moedigt het aanbieden van kleinere porties aan, vinden de foodmultinationals. Het systeem dat de bedrijven in hun hoofd hebben zal veel weg hebben van het stoplichtsysteem dat bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebruiken.

“We kijken nu naar manieren om het huidige systeem zoals ze dat in het Verenigd Koninkrijk (VK) gebruiken verder te ontwikkelen”, vertelt Bart vandeWaetere van Nestlé.

Portiegrootte

In het VK komen de kleuren op het etiket overeen met de voedingswaarde per 100 gram of milliliter van het nutriënt per product. Terwijl hoeveelheid voedingsstoffen wordt aangegeven per portie. Dit is verwarrend, stelt de Nestléwoordvoerder.

“Een portiebenadering voor zowel de hoeveelheden voedingsstoffen als de kleurcodering is logischer. Het maakt de informatie ook begrijpelijker voor de consument.”

Voedselketen en Europese Commissie

Unilever, Nestlé, Mondelez, Coca-Cola en Pepsico starten daarom een werkgroep die de portiegrootte zal integreren in het bestaande etiketteringsschema met kleurcodering dat de Britten en Ieren gebruiken. Alle vorderingen zullen de zes multinationals delen met alle belanghebbenden in de voedselketen en de Europese Commissie.

Betekent het plan om te komen tot een etiketteringssysteem met kleurcodering dat ook continentaal Europa het Britse stoplichtsysteem zal introduceren? “Ons etiketteringsschema zal precies hetzelfde zijn als in Groot Brittannië. Alleen kunnen de kleuren verschillen. Hierover moeten we nog discussiëren in de taskforce”, aldus Bart vandeWaetere.

Het is de bedoeling dat het etiketteringssysteem met kleurcodering er uiteindelijk komt, maar op welke termijn is nog niet precies duidelijk.

Misleiding consument

The European Consumer Organisation (BEUC), de Europese evenknie van de Consumentenbond is blij met het initiatief van de grote voedingsbedrijven, maar heeft ook kritiekpunten.

“We dringen al jaren aan op een verplicht etiketteringssysteem dat kleuren gebruikt, zodat consumenten een geïnformeerde keuze kunnen maken”, reageert Monique Goyens van BEUC.

Maar Goyens is niet over alles te spreken. Het gebruik van een portie als een referentie in plaats van per 100 gram of milliliter wijst ze af. Dit maakt het voor consumenten namelijk lastiger om etiketten te vergelijken en zo de gezondste keuze te maken.

“Het is misleiding. Wie eet er nu 30 gram ontbijtgraan bij zijn ontbijt? En wie telt er nu snoepjes uit een grote zak totdat je de aanbevolen portiegrootte hebt bereikt?”

Reageer op dit artikel