nieuws

Staatssecretaris kondigt voedseldatabase aan

Wetgeving & Toezicht

Staatssecretaris kondigt voedseldatabase aan

Het wordt voor consumenten mogelijk alles te weten te komen over de herkomst van hun voedsel. Ze kunnen straks alle informatie terugvinden in een voedseldatabase.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (PvdA) gaat eind februari afspraken maken met het bedrijfsleven om een voedseldatabase op te zetten, meldt de NOS.

Herkomst producten

In het systeem zijn de herkomst van producten en ingrediënten te vinden en de weg die het voedsel aflegde van land naar bord.

Voedingsmiddelen met code

Het is de bedoeling alle voedingsmiddelen uit te rusten met een code die consumenten met hun smartphone kunnen inscannen. Het eerste product dat aan de beurt komt, is varkensvlees.

Varkensvlees

“Met één druk op de knop kun je straks zien waar het vlees vandaan komt en wat ermee is gebeurd, dus van de boer tot het bord”, zegt Van Dam tegen de NOS.

Uitbreiden voedseldatabase

Het bouwen van zo’n complexe database kost tijd, aldus de staatssecretaris. Aan het einde van het jaar moet alles over varkensvlees te vinden zijn. Stapsgewijs breidt de database na varkensvlees uit met andere voedingsmiddelen. 

Reageer op dit artikel