nieuws

‘Offerman negeerde advies schoonmakers CSU over schoonmaken fabriek’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Vleeswarenfabriek Offerman verzweeg in de aanloop naar de listeria-uitbraak tegen de eigen schoonmaker dat zijn verouderde vleeswarenfabriek in Aalsmeer extra moest worden schoongemaakt, meldt De Telegraaf.

‘Offerman negeerde advies schoonmakers CSU over schoonmaken fabriek’

Offerman moest de locatie afgelopen maand sluiten op last van de voedsel- en warenautoriteit NVWA, nadat bleek dat vleeswaren die hier werden gesneden en verpakt, ernstig waren besmet met de listeriabacterie.

 

Offerman

Schoonmaakbedrijf CSU wilde eind vorig jaar al van zijn contract met Offerman af. De onderneming gaf aan het contract te willen beëindigen vanwege een meningsverschil met het vleeswarenbedrijf over de gang van zaken binnen de volgens schoonmaakexperts verouderde fabriek.

Offerman zou de reiniging van een deel van de productielijnen in eigen hand willen houden. CSU maakte hier bezwaar tegen. Hetzelfde deed voorganger ISS tevergeefs.  CSU stelt in de krant dat Offerman een veel te lage prijs wilde betalen om goed reinigingswerk te kunnen leveren. “Een scheve prijs-kwaliteitsverhouding”, aldus CSU.

Ter Beke

Nog voor CSU en ISS reinigde schoonmaakbedrijf Kleentec uit Rijssen de fabriek van Offerman in Aalsmeer. Dit relatief dure schoonmaakbedrijf in de  voedingsmiddelenindustrie werd op last van Ter Beke, dat Offerman in 2017 kocht, vervangen door ISS dat de reiniging in juli 2018 overnam.

Niet lang nadat CSU een deel van de schoonmaak van ISS overnam, wilde het bedrijf  de banden met Offerman al verbreken.

“Maar omdat Offerman niet in staat was om zo snel een vervanger voor de schoonmaak te vinden, zijn we op hun verzoek nog een aantal maanden gebleven. Uiteindelijk kregen we te horen dat onze mensen afgelopen september vervangen zouden worden door het bedrijfje Food Guard”, vertelt de CSU-woordvoerder aan De Telegraaf.

Besmetting listeria

Een direct betrokkene vertelt aan De Telegraaf dat de listeriabesmetting  voortkwam uit een afvoerput. “Listeria is daar eigenlijk altijd aanwezig, maar je moet voorkomen dat het uit de afvoerput naar de productielijn groeit.”Listeria-monocytogenes

Het vertrek van CSU bij Offerman was enkele weken vóór de publiekelijke bekendmaking van de listeriabesmetting, maar ruim een maand nádat het vleeswarenbedrijf door de NVWA van de besmetting op de hoogte was gesteld en daardoor extra inspecties kreeg. “Wij hebben in die tijd nooit geweten dat er extra toezicht van de NVWA was. Offerman hield dat feit voor ons onder de pet”, aldus een woordvoerder van CSU in de krant.

Reageer op dit artikel