nieuws

DNA-test onthult: een derde van kruiden vervalst

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Onderzoekers uit Roemenië hebben vastgesteld dat bijna een derde van alle kruiden wereldwijd is vervalst. Dit concludeerden zij door gebruik te maken van DNA-test technologie.

DNA-test onthult: een derde van kruiden vervalst

In het rapport wordt de echtheid van bijna zesduizend kruiden geanalyseerd. De testproducten komen wereldwijd uit 37 verschillende landen. Uit het onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van alle geteste producten niet de kruiden bevat die op het label staan. Het gaat om 27% van de geteste kruiden, dat zijn ruim 1.600 producten die vervalst blijken.

Kruiden vervalst

De onderzoekers benadrukken in het rapport dat de vervalste kruiden uit verschillende continenten en regio’s komen.Kaart van waar de geteste kruiden vandaan komen en hoeveel kruiden vervalst blijkt Zo bedroeg het percentage vervalste producten in Europa 47%, in Noord-Amerika 33% en in Azië 23%. De koploper van vervalste kruiden bleek Australië. Maar liefst 79% van alle kruiden bleek vervalst.

Vulstoffen en verontreinigingen

Volgens hoofdonderzoeker dr. Ichim is financieel gewin een belangrijke reden voor de vervalsingen. Er zijn verschillende vormen van vervalsing. Zo zijn er producten die niet genoteerde verontreinigingen bevatten, producten die ‘vulstoffen’ bevatten of simpelweg niets van de kruiden op het label bevatten. Dr. Ichim zegt dat dit zowel met opzet als per ongeluk gebeurt.

Reageer op dit artikel