nieuws

‘Deel fabriek Offerman zeer waarschijnlijk definitief dicht door listeria’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Eén van de twee gebouwen van de productielocatie van Offerman in Aalsmeer sluit zeer waarschijnlijk definitief de deuren. Dat kost mogelijk ook banen, dat stelt vakbond CNV Vakmensen.

‘Deel fabriek Offerman zeer waarschijnlijk definitief dicht door listeria’
Lege schappen bij Jumbo na de massale recall van vleeswaren uit de fabriek van Offerman in Aalsmeer.

Offerman vervoert haar medewerkers uit Aalsmeer nu al een paar weken naar fabrieken in Ridderkerk en Wijchen om daar te werken.

Locaties Offerman

“Er wordt veel van de mensen gevraagd nu”, merkt onderhandelaar Soraya Faez van CNV Vakmensen. “Ze zitten in grote onzekerheid over hun baan en doen intussen hun uiterste best om de productie op andere locaties draaiend te houden. Die loyaliteit wordt onvoldoende gezien en beloond. Het lijkt vooral te gaan om het behoud van de klanten.”

Volgens Faez hoorden de werknemers tijdens een personeelsbijeenkomst dat de vestiging in Aalsmeer vrijwel zeker grotendeels dichtgaat. Het zou dan gaan om één van de twee gebouwen op het fabrieksterrein.

Listeriabacterie

De reden van de mogelijke sluiting is de hardnekkigheid van de listeriabactie. “Die zit in het hele gebouw en is heel moeilijk te verwijderen”, vertelt Faez telefonisch aan VMT.

De onderhandelaar: “Als de productie hier al wordt voortgezet, zal het op veel kleinere schaal zijn. De meeste productielijnen zijn inmiddels al verhuisd naar andere locaties.”


Food Safety Event

Wat zijn de nieuwe inzichten bij beheersing van Listeria monocytogenes? En hoe zet je challenge testen en Whole Genome Sequencing in?

Het Food Safety Event op 31 oktober geeft antwoord op deze vragen. 

Datum: 28 november
Locatie: Flint, Amersfoort

Bekijk het programma
Direct aanmelden 


Ter Beke

Wat haar betreft geeft Offerman, onderdeel van het Belgische concern Ter Beke, snel uitsluitsel over wat er precies gaat gebeuren. “Er heerst nu teveel onzekerheid onder medewerkers.”

Het is niet zeker hoeveel van de 121 personeelsleden waarvan ruim de helft uit uitzendkrachten bestaat, hun baan verliezen. “Het kan zijn dat een deel in Aalsmeer kan blijven werken en ook een aantal medewerkers op andere locaties komt te werken.”

Lees ook: 

‘Voedingsbedrijven weten niet wat ze moeten met listeria in productieomgevingen’

NVWA

Op 11 november begint CNV Vakmensen met de onderhandelingen voor een sociaal plan. De loyaliteit van de medewerkers die ondanks de grote listeria-uitbraak en de grote onzekerheid die daarna ontstond gewoon hun werk bleven doen, moet worden beloond, benadrukt Faez.

Offermans moederconcern Ter Beke was niet bereikbaar voor commentaar.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) sprak vorige week met Offerman over aanpassingen om het productieproces weer veilig te maken. De fabriek gaat pas open als de NVWA akkoord is met de aanpassingen, meldt de NOS.

Reageer op dit artikel