nieuws

3 jaar Listeria monocytogenes recalls in beeld: 2017-2019

Voedselveiligheid & Kwaliteit

3 jaar Listeria monocytogenes recalls in beeld: 2017-2019

Listeria monocytogenes zorgde begin deze maand voor een grote terugroepactie van vleeswaren bij verschillende supermarktketens. De vleeswaren kwamen van vleeswarenproducent Offerman. Haar fabriek in Aalsmeer is per direct gesloten. Naar aanleiding van deze grote terugroepactie brengt VMT de listeria-terugroepacties van de afgelopen drie jaar in kaart. Wat zijn de trends en bevindingen?

Een besmetting met Listeria monocytogenes ontstaat bijna altijd door voedsel. Ongeveer twintig procent van de mensen die besmet raken met listeria sterft. Dit geldt vooral voor mensen met een verzwakt afweersysteem, zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen. Bij gezonde mensen blijft de schade vaak beperkt tot maag-darmproblemen.

Listeria monocytogenes

In totaal zijn er van begin 2017 tot nu 64 recalls geweest van verschillende producten vanwege een (mogelijke) besmetting met Listeria monocytogenes. Dit is gebaseerd op de meldingen van de NVWA, eigen onderzoek van VMT en productwaarschuwing.nl. VMT keek naar de recalls van 2017, 2018 en 2019 t/m oktober. In 2017 waren er vijfentwintig recalls door besmetting met Listeria monocytogenes, in 2018 waren er achttien en in 2019 tot nu toe eenentwintig.

Wat opvalt is dat bij veel recalls niet vermeld staat waar de Listeria precies is geconstateerd en wat de oorzaak van de uitbraak is. Veruit de meeste recalls zijn voor vlees en vleeswaren. Dertig van de totaal vierenzestig recalls de afgelopen drie jaar waren voor vleesproducten.

Gehaktballen en bloedworst

Het gaat hierbij om ongeveer veertien verschillende vleesproducten. Zo zijn veel vleeswaren teruggeroepen zoals rookvlees, kipfilet, beenham en gesneden bloedworst. Daarnaast zijn ook een aantal rauw te consumeren vleesproducten teruggehaald zoals tartaar en filet americain. Ten slotte waren er ook veel recalls van te verwarmen producten zoals gehaktballen, hamburgers, biefstuk, spekjes en bloedworst.

Kaas en spreads

Naast vleesproducten, werden er ook veel recalls gedaan voor kaasproducten die besmet waren met Listeria monocytogenes. Daarnaast werden ook spreads teruggeroepen waar kaas in verwerkt was. Spreads met vlees als ingrediënt werden ook teruggeroepen vanwege (mogelijke) listeriabesmetting.

Brie

De kaassoort die het meeste werd teruggeroepen vanwege (mogelijke) besmetting met Listeria monocytogenes is brie. Ook blauwaderkaas werd teruggeroepen. Het gaat bij de (mogelijke) besmetting van Listeria monocytogenes veelal om rauwmelkse kazen. Acht van alle recalls waren voor kaas- en spreadproducten.

Groente

Los van de vlees(waren) en de kaasproducten, waren er de afgelopen jaren ook veel recalls voor (mogelijk) besmette groenten. Hierbij ging het vooral om diepvriesgroenten, maar ook een aantal recalls voor verse groenten zoals bladgroente en avocado’s. Een grote recall was de recall van diepvriesgroente van producent Greenyard in juli 2018. Van het totaal aantal recalls waren er negen voor groenteproducten.

Visproducten

Na vleesproducten, kaas & spreads en groenten zijn ook een aantal visproducten teruggeroepen vanwege (mogelijke) besmetting met Listeria monocytogenes. De teruggeroepen vissoorten zijn tonijn, gerookte zalm, paling, rauwe gefermenteerde vis, kibbeling en lekkerbek. Van het totaal aantal waren zeven recalls voor visproducten de afgelopen drie jaar.

Kant-en-klaar

Afgelopen jaar is er drie keer een recall geweest van kant-en-klaar maaltijden die (mogelijk) besmet waren met Listeria monocytogenes. Dit zijn recalls van Aldi, Hoogvliet en Vomar. Hierbij gaat het bij twee van deze supermarktketens om andijviestamppot met gehaktbal. Bij de derde gaat het om vijf verschillende soorten maaltijden, allen bestaande uit vlees, aardappelen en een groentesoort.

Fruit en Overig

De afgelopen drie jaar zijn er drie fruitproducten teruggeroepen vanwege een mogelijke besmetting met Listeria monocytogenes. Het gaat hierbij om verse perziken, nectarines en pruimen, diepvries kersen en Cantaloupe meloen. Naast alle bovengenoemde categorieën zijn er ook twee keer notenproducten teruggeroepen en twee keer pannenkoekenproducten.

Voor een totaal overzicht van de recalls per jaar onderverdeeld per maand zie de PDF bijlage onderaan dit bericht.


Listeria monocytogenes wordt uitgebreid behandeld op het VMT Food Safety Event op 28 november. Kijk voor het programma en voor aanmelding op de eventsite.


Lees ook onderstaande artikelen over Listeria monocytogenes:

 

Reageer op dit artikel