nieuws

Titaniumdioxide (E171) wederom onder vuur na kritiek op Dr. Oetker

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Titaniumdioxide (E171) wederom onder vuur na kritiek op Dr. Oetker

Het gebruik van titaniumdioxide (E171) in voedingsmiddelen is niet verboden. Wel is er al sinds 2016 een discussie gaande of de nanodeeltjes in E171 gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid. EFSA, ANSES, BuRo en Foodwatch hebben er allemaal een mening over. Dr. Oetker: “We zijn ons bewust van het publieke debat rondom deze kleurstof.”

Titaniumdioxide is een kleurstof. Door deze stof aan voedingsmiddelen toe te voegen krijgen ze een witte kleur en/of een glanzend effect. Denk hierbij aan producten zoals kauwgom, bakkerijproducten (meel) en snoep. Titaniumdioxide is ook wel bekend als E171.

De discussie is nu of de nanodeeltjes van E171 gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid. Het gaat dus niet specifiek over de aanwezigheid van de stof titaniumdioxide. Het gaat over het feit of er nanodeeltjes van titaniumdioxide in de voedingsmiddelen aanwezig zijn.

Dr. Oetker

Foodwatch heeft een emailconversatie gehad met Dr. Oetker over het gebruik van titaniumdioxide. Dr. Oetker beweerde aan Foodwatch dat er geen omstreden nanodeeltjes van titaniumdioxide in haar producten te vinden zijn. Daarop liet de voedselwaakhond laboratoriumtesten doen op vier Dr. Oetker producten. Daaruit blijkt dat de geteste producten wel nanodeeltjes van titaniumdioxide bevatten.

Resultaten

Foodwatch liet vier verschillende producten van Dr. Oetker door een laboratorium testen op aanwezigheid van de nanodeeltjes van titaniumdioxide. De volgende resultaten kwamen daaruit naar voren:

  • Dekor Kreation Rosa Mix: 100% van de aanwezige deeltjes bestaan uit nanodeeltjes
  • Streusel Kuchen: 22% van de aanwezige deeltjes bestaan uit nanodeeltjes
  • Lustige Zuckeraugen: 33% van de aanwezige deeltjes bestaan uit nanodeeltjes
  • Fix & Fertig zucherguss Classic: 42% van de aanwezige deeltjes bestaan uit nanodeeltjes

Reactie Dr. Oetker

Dr. Oetker reageerde in een mailwisseling aan Foodwatch: “Voor alle Dr. Oetker producten die momenteel nog steeds de kleurstof titaniumdioxide bevatten, kunnen wij u verzekeren dat de grootte van het gebruikte titaniumdioxide boven de nano-grens ligt.”

VMT deed navraag bij Dr. Oetker. Gert-Jan Bosman, managing director bij Dr. Oetker, vertelt: “De analyseresultaten van Foodwatch worden momenteel door een extern laboratorium gecheckt. Dr. Oetker heeft slechts enkele producten in het assortiment die titaniumdioxide bevatten. Onze leveranciers hebben ons bevestigd dat het gebruikte titaniumdioxide geen nanodeeltjes bevat.”

“Dr. Oetker volgt nauwgezet het wetenschappelijk debat over het gebruik van de kleurstof E171. Ook zijn wij ons bewust van het publieke debat omtrent deze kleurstof. Dr. Oetker werkt al enige tijd aan vervanging door andere stoffen of het gebruik van een alternatieve technologie,” aldus Bosman.

“Dit is echter een zeer complex en uitgebreid proces, dat niet van de ene op de andere dag geïmplementeerd kan worden. Op het moment van het verzoek van Foodwatch konden we nog geen uitsluitsel geven over een exacte planning voor aanpassing van onze producten. In de tussentijd hebben we ons echter tot doel gesteld om de producten aan te passen,” stelt Bosman.

EFSA

EFSA deed in juni 2019 onderzoek naar het gebruik van titaniumdioxide in voedingsmiddelen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat, mits in de juiste hoeveelheden gebruikt, titaniumdioxide geen gevaar vormt voor de menselijke gezondheid. Wel concludeerde de voedselveiligheidsorganisatie dat er meer onderzoek nodig is naar het gebruik van de kleurstof in voedingsmiddelen.

ANSES

De Franse voedselveiligheidsorganisatie (ANSES) heeft alle recent beschikbare studies naar de kleurstof bekeken en geanalyseerd. De organisatie concludeert dat er te weinig bewijs is om E171 als ‘veilig voor consumptie’ te kunnen labelen. ANSES adviseert voedingsmiddelenbedrijven dan ook om veilige alternatieven te gebruiken met dezelfde resultaten als E171.

BuRo

Het Nederlands Bureau voor Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRo) is een onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). BuRo adviseerde afgelopen juli aan de minister voor Medische Zorg en Sport om te overleggen met voedselproducenten aangaande de nanodeeltjes van titaniumdioxide. Zij adviseren dit om te zorgen dat consumenten minder worden blootgesteld aan E171.

Naast voedingsmiddelen adviseert BuRo om te onderzoeken of producten zoals medicijnen ook bijdragen aan de inname van titaniumdioxide. Ten slotte adviseert BuRo aan de minister om het huidige proefdieronderzoek naar E171 te staken en in plaats daarvan onderzoek te doen naar de bijdrage van E171 aan de ontwikkeling van darmkanker.

Verbod

In Frankrijk geldt vanaf 2020 een verbod op het gebruik van titaniumdioxide in voedingsmiddelen. Omdat er niet aangetoond kan worden dat titaniumdioxide veilig is voor de menselijke consumptie, verzoeken meerdere Europese consumentenorganisaties de Europese Commissie om het gebruik van titaniumdioxide in voedingsmiddelen in Europa te verbieden.

“Voedingsmiddelenproducenten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun producten. Aangezien er twijfels zijn over de veiligheid van E171 en er geen voordeel is van het gebruik van de kleurstof voor consumenten, moeten voedingsmiddelenbedrijven direct stoppen met het gebruik van de kleurstof,” aldus een woordvoerder van Foodwatch.

Foodwatch wil graag dat Europa het voorbeeld van Frankrijk volgt: “Frankrijk geeft het goede voorbeeld en heeft al een verbod op de kleurstof vanaf 2020. Dit moet zo snel mogelijk uitgebreid worden naar heel Europa. Tot die tijd vinden wij echter dat voedingsmiddelenproducenten de kleurstof zelf uit hun producten moeten halen.”

Europese Commissie

In mei afgelopen jaar, stuurde verschillende consumentenorganisaties al gezamenlijk een brief naar de Europese Commissie. Hierin verzoeken zij een verbod op het gebruik van de kleurstof in voedingsmiddelen. Vanuit Nederland ondertekenden Foodwatch en de Consumentenbond deze brief.

BEUC

Ook de Europese Consumentenorganisatie (BEUC) ondertekende de brief. Camille Perrin, voedingsbeleidsmedewerker van BEUC, zegt over E171: “Volgens de Europese wetgeving mag een voedseladditief alleen gebruikt worden wanneer deze als veilig is bestempeld. Het mag daarnaast niet misleiden en het gebruik ervan moet in het belang zijn van de consument.”

“E171 voldoet aan geen van deze eisen. Om deze reden verzoeken wij, samen met andere consumentenorganisaties, de Europese Commissie om de gezondheid van de Europese consument te beschermen door het gebruik van E171 te verbieden,” stelt Perrin.

Reageer op dit artikel