nieuws

RASFF: ‘Voedselveiligheidswaarschuwingen in 2018 met 19% toegenomen’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

RASFF: ‘Voedselveiligheidswaarschuwingen in 2018 met 19% toegenomen’

Het aantal meldingen van voedselveiligheidswaarschuwingen en recalls in de Europese lidstaten nam vorig jaar flink toe. Dat blijkt uit het jaarrapport van RASFF. In Nederland sprongen de flinke hoeveelheid meldingen van aflatoxine in het oog.

Het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) is een Europees systeem waarin meldingen worden gemaakt van overtredingen en gezondheidsrisico’s in de voedingsmiddelenindustrie.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt voor Nederland de meldingen bij het RASFF. Er zijn vier soorten meldingen:

 • Waarschuwingsmeldingen: recall, voedselveiligheidswaarschuwing
 • Informatiemelding: wanneer voedselveiligheidsrisico’s zijn vastgesteld die geen direct gevaar vormen voor de menselijke gezondheid
 • Grensafwijzingen: wanneer een product bij de grenscontrole wordt afgekeurd
 • Nieuws: alle informatie die relevant is voor de voedingsmiddelenindustrie wat nog niet gedeeld is

Toename

De waarschuwingsmeldingen zijn in 2018 met +- 200 meldingen toegenomen ten opzichte van 2017. Afwijzingen bij de grens zijn afgenomen met +- 200. Nieuwsmeldingen en informatiemeldingen zijn ongeveer gelijk gebleven. Het RASFF heeft een Administrative Assistance and Cooperation System (ACC) ontwikkeld om alle voedselveiligheidsmeldingen binnen de voedingsindustrie internationaal bij te houden.

Verkeerde etikettering

Het RASFF houdt per productcategorie het aantal meldingen bij. De meeste meldingen in 2018 kwamen voor binnen: voedingssupplementen, vleesproducten (exclusief gevogelte), groente en fruit, bakkerijproducten en visproducten. Van de totale meldingen bestond 68.17% uit verkeerde etikettering, 15.35% uit niet-goedgekeurde behandelingen, 8.93% uit verkeerde documenten en 7.55% door verkeerde toevoegingen in het product.

Waarschuwingsmeldingen

Voor het vijfde jaar op rij stijgt het aantal waarschuwingsmeldingen. In 2018 zijn er in totaal 3699 meldingen gemaakt bij het RASFF. Daarvan waren 1118 waarschuwingsmeldingen, 493 informatiemeldingen, 675 na-meldingen, 1401 grensafwijzingen en 12 nieuwsmeldingen. Het aantal waarschuwingsmeldingen zoals recalls en voedselveiligheidswaarschuwingen nam in 2018 met 19% toe ten opzichte van 2017.   

Voedselveiligheidsmeldingen

Verschillende voedselveiligheidsmeldingen worden bij het RASFF ingediend. Deze zijn ingedeeld in de volgende categorieën: onopzettelijke besmetting, foute labeling en/of opslag, door voedsel overdraagbare besmettingen, aanwezige productvreemde delen, fraude of gevaarlijke samenstelling van het product.

Pathogene micro-organismen

Door alle lidstaten samen zijn de volgende meldingen het meeste gemaakt en toegenomen/afgenomen in aantallen ten opzichte van 2017:

 • Pathogene micro-organismen: 492 meldingen, toename van 19%
 • Salmonella: 246 meldingen, toename van 19%
 • Norovirus: 47 meldingen, toename van 100%
 • Allergenen: 149 meldingen, toename van 31%
 • Productvreemde delen: 136 meldingen, toename van 36%

Mycotoxinen

Er zijn in 2018 ook meldingen gedaan door de verschillende lidstaten over producten uit niet-lidstaten.

 • Mycotoxinen: 569 meldingen
 • Aflatoxine: 382 meldingen, voornamelijk in noten
 • Pathogene micro-organismen: 370 meldingen, een daling van 35%, voornamelijk aangaande Salmonella en E.Coli
 • Pesticideresiduen: 237 meldingen, toename van 27%

Aflatoxine

Nederland staat na Duitsland, Italië en Spanje op de vierde plaats van meest gemaakte meldingen. Nederland maakte in 2018 456 meldingen. Daarvan waren 126 meldingen aangaande aanwezigheid van aflatoxine. 40 meldingen gingen over de aanwezigheid van Salmonella.

De meldingen die Nederland in 2018 maakte, zijn met 7% afgenomen ten opzichte van 2017. Er werden echter wel meer meldingen gemaakt van Nederlandse producten. In 2017 waren dit er nog 148, in 2018 waren dit er 166, een toename van 12%.

Noten

Nederland maakte van alle lidstaten het meeste melding van de volgende categorieën:

 • Noten, nootproducten en zaden
 • Mycotoxinen
 • Pathogene micro-organismen
 • Gevogelte vlees
 • Vlees en vleesproducten
 • Milieuverontreinigende stoffen
 • Kant-en-klaar maaltijden en snacks
 • Soep, bouillon & saus
 • Vetten en oliën
 • Foutieve verpakking
 • Proces contaminanten
 • Genetisch gemodificeerd voedsel of voeder

 

Reageer op dit artikel