nieuws

Hof van Justitie EU: NVWA niet te streng tegen kippenslachterijen

Voedselveiligheid & Kwaliteit

De NVWA is niet te streng geweest tegen zeven pluimveeslachterijen in 2015, stelt het Hof van Justitie van de Europese Unie. De voedselautoriteit beboete de zeven bedrijven destijds omdat ze het niet zo nauw zouden nemen met de hygiëne en voedselveiligheid.

Hof van Justitie EU: NVWA niet te streng tegen kippenslachterijen

De NVWA constateerde onder andere verontreinigingen van kippenkarkassen. De zeven slachterijen kregen hiervoor ieder een boete van €2500, schreef NRC onlangs. Ze gingen hiertegen in beroep bij de rechtbank van Rotterdam die zich weer wendde tot het Hof van Justitie in Luxemburg.

Verontreinigingen

De pluimveeslachterijen stelden dat ze de verontreinigingen op de karkassen nog konden verwijderden tijdens het koelen, versnijden en verpakken.  Kortom: de NVWA rekte haar hygiënevoorschriften te ver op.

Slachthuizen

Het Hof oordeelde dat de NVWA niet te streng was geweest. Ze stelt dat slachthuizen verplicht zijn “iedere verontreiniging te voorkomen.” Ook mogen er geen zichtbare verontreinigingen meer zijn als de karkassen de koeling ingaan. Verder kan het noodzakelijk zijn ze van de slachtlijn te halen om bijvoorbeeld voor de mensen gevaarlijke ziektes als vogelgriep op te sporen.

De door de NVWA in 2015 opgelegde boetes blijven dus gewoon staan, aldus het Hof.

Reageer op dit artikel