nieuws

Vleeshandelaar Jan F. opgepakt in Spanje vanwege rol paardenvleesschandaal

Voedselveiligheid & Kwaliteit

De Nederlandse vleeshandelaar Jan F. is opgepakt in Spanje, op verzoek van Frankrijk. Hij was daar eerder dit jaar veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf voor gesjoemel met paardenvlees, dat werd verkocht als rundvlees. Deze voedselfraude staat ook wel bekend als het paardenvleesschandaal. Tijdens het proces in Frankrijk afgelopen februari vertrok F. naar Spanje. Nu is hij opgepakt omdat hij zijn straf moet uitzitten.

Vleeshandelaar Jan F. opgepakt in Spanje vanwege rol paardenvleesschandaal

F. werd op 23 juli gearresteerd in de plaats Calp, in de buurt van Benidorm, meldt de Spaanse marechaussee. Hij is overgedragen aan het gerechtshof in Madrid. De rechters daar moeten beslissen of hij mag worden overgedragen aan Frankrijk en wanneer dat zal gebeuren.

Paardenvleesschandaal

De Nederlander raakte enkele jaren geleden (2013-2014) betrokken bij een paardenvleesschandaal.

Paardenvlees uit Roemenië en Canada werd als rundvlees verkocht en verwerkt. Naast Jan F. waren ook de Fransen Jacques Poujol en Patrice Monguillon en de Nederlander Hendricus W. bij de fraude betrokken. F. werd door de aanklagers in Parijs gezien als “de grote organisator”.

Hendricus W. en Monguillon kwamen er beiden vanaf met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar. Poujol kreeg zes maanden cel.

Willy Selten

Het paardenvleesschandaal schokte in 2013 de voedingswereld. Niemand verwachtte dat kwaadwillenden rundvlees in producten, zoals vermeld op het etiket, zouden mengen met het goedkopere paardenvlees.

In supermarkten in heel Europa troffen autoriteiten producten aan waarbij rundvlees was vermengd met het goedkopere paardenvlees. Op het etiket stond rundvlees vermeld. De belangrijkste verdachten van deze vleesfraudes in 2013 en 2014 zijn Nederlanders.

Willy Selten van het gelijknamige vleesbedrijf  kreeg in 2015 tweeënhalf jaar cel, waar in hoger beroep mogelijk nog anderhalf jaar bijkomt. Ben van Hattem van slachthuis Van Hattem kan drie jaar krijgen en vleeshandelaar Jan F. kan tien jaar achter de Franse tralies verdwijnen, als Spanje hem tenminste uitlevert aan Frankrijk.  F. wordt verdacht van vleesfraude in dertien Europese landen.

Voedselfraude

Het paardenvleesschandaal in 2013 zorgde er wel voor dat voedselfraude definitief op de kaart staat van de voedselketen. Wat is er ruim zes jaar na dato gebeurt om voedselfraude aan te pakken? Eén ding staat vast: de risico’s worden niet minder, eerder meer zei Karen Gussow van de NVWA eerder dit jaar tegen VMT.

Lees het artikel: NVWA waarschuwt zes jaar na het paardenvleesschandaal: ‘Frauderisico’s nemen alleen maar toe’

Reageer op dit artikel