nieuws

CEN publiceert normontwerp ‘aflatoxine in specerijen’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

CEN publiceert normontwerp ‘aflatoxine in specerijen’

Het Europees Instituut voor normalisatie (CEN) heeft een nieuw normontwerp gepubliceerd, Ontwerp NEN-EN 17424:2019. Dit normontwerp bevat een bepalingsmethode voor aflatoxine in specerijen.

Dit normontwerp is ontwikkeld in opdracht van de Europese Commissie en bepaalt hoeveel aflatoxines er in specerijen aanwezig mogen zijn.

Giftige stof

Aflatoxine is een giftige stof geproduceerd door bepaalde schimmels in tropische gebieden. Ook in kleine hoeveelheden zijn aflatoxines zeer giftig. Deze giftige stof kan voorkomen op specerijen zoals chilipeper, nootmuskaat, gember en kurkuma.

Wettelijke grenswaarden

In de Europese wetgeving zijn wettelijke grenswaarden vastgesteld om consumenten te beschermen tegen de schadelijke effecten van aflatoxines. Hierbij gaat het om aflatoxine B1 en totaal aflatoxines. Deze norm is vastgesteld om te kunnen controleren of specerijen aan de Europese wettelijke eisen voldoen.

Vloeistofchromatografie

Ontwerp NEN-EN 17424 beschrijft twee methoden die worden gebruikt om het gehalte aflatoxine in specerijen te meten. Vloeistofchromatografie in combinatie met fluorescentie detectie (HPLC-FLD) wordt gebruikt als analysetechniek.

CEN-werkgroep

CEN richt daarnaast in opdracht van de Europese Commissie een CEN-werkgroep op. Deze werkgroep heet ‘Biotoxins’. De werkgroep gaat een reeks normen ontwikkelen voor het bepalen van mycotoxines in voedingsmiddelen.

Ergot alkaloïden

De werkgroep zal onder andere een analysemethode ontwikkelen voor het vaststellen van Ergot alkaloïden in levensmiddelen. Ergot alkaloïden zijn schimmelgifstoffen die kunnen ontstaan in de groei van granen.

Ochratoxine A

Daarnaast gaat de werkgroep ook analysemethoden ontwikkelen voor het analyseren van ochratoxine A in vleesproducten. Ochratoxine A komt vooral voor in granen en graanproducten en kan zo via de voeding van de dieren in vleesproducten terecht komen.

Commentaar

Tot 1 oktober dit jaar kan er commentaar worden ingediend tegen deze norm. Het volledige normontwerp is aan te vragen via afc@nen.nl.

Reageer op dit artikel