nieuws

RIVM: Geen schadelijke gezondheidseffecten van minerale oliën in voedsel

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Het RIVM verwacht op basis van de gehaltes die tot nu toe bekend zijn dat minerale oliën in voedsel in Nederland geen schadelijke gezondheidseffecten hebben. Door maatregelen en handhaving zijn de hoeveelheden in voedsel de laatste decennia afgenomen.

RIVM: Geen schadelijke gezondheidseffecten van minerale oliën in voedsel

Dit blijkt uit een evaluatie van beschikbare kennis over minerale oliën in voedsel en bronnen van waaruit minerale oliën in voedsel terecht kunnen komen. Om te achterhalen waar ze vandaan komen en welke levensmiddelen een belangrijk aandeel leveren in de blootstelling, heeft de Europese Commissie in 2017 lidstaten opgeroepen gehalten van minerale oliën in voedselproducten te meten. In Nederland voert de NVWA deze metingen uit.

Minerale oliën in de keten

Minerale oliën worden in verschillende stappen van de productie, bereiding, distributie en opslag van voedsel gebruikt. Bijvoorbeeld als gewasbeschermingsmiddel, als smeerolie voor voedselverwerkende machines, als voedseladditief, of als toevoeging in plastic verpakkingsmateriaal. Per toepassing is de samenstelling van minerale oliën anders.

Beschikbare data

Ondanks de algemene daling van minerale oliën in voedsel, worden er soms nog hoge gehaltes gemeten. RIVM analyseerde de beschikbare literatuur die is verschenen sinds EFSA de opinie over minerale oliën in 2012 publiceerde.

RIVM vond slechts enkele nieuwe studies sinds 2012. De meeste van de MOSH-concentraties zijn lager dan 10 mg/kg. Voor MOAH zijn de meeste concentraties lager dan 0.5mg/kg. De hoogste gerapporteerde gemiddelde concentraties voor MOSH waren in pasta, cacaopoeder, koffie, thee, chocoladevlokken en zoetwaren. Voor MOAH zijn de hoogste waardes gerapporteerd voor pasta, plantaardige oliën, chocoladevlokken, cacao en koffiebonen. RIVM kon geen conclusies trekken wat de bron was van de contaminaties.

Blootstelling

RIVM deed zelf een studie naar de blootstelling van minerale oliën via het voedsel door de inname via voedsel te beoordelen (Van de Ven et al., 2018). De blootstelling (gemiddeld, P50 en hoog, P95) is bepaald voor twee leeftijdscategorieën: 2-6 jaar en 7-69 jaar. Voor de eerste groep is de blootstelling  (P95) 0.4 en 0.028 mg/kg lichaamsgewicht. De blootstelling van de oudere groep is een factor 2 lager. De bijdrage van MOSH/MOAH uit voedsel verpakt in gerecycled karton ten opzichte van de totale blootstelling via voedselinname schat RIVM op 15% bij de groep 2-6-jarigen en 18% bij de 7-69-jarigen berekend voor het hoge blootstellingsgehalte (P95).

Daling

Sinds de jaren 90 is een algehele daling van minerale oliën in voedsel waargenomen. Dit komt onder andere omdat cacao, rijst en noten niet meer mogen worden geïmporteerd als deze in juten zakken zijn verpakt die met ongezuiverde oliën zijn behandeld.

Exacte data die aangeeft welke bronnen zorgen voor contaminatie met minerale oliën zijn er niet. Volgens het RIVM blijft het daarom belangrijk om te investeren in een systematisch onderzoek naar deze bronnen.

Bekijk het hele rapport

Reageer op dit artikel