nieuws

Kenniscentrum Zoetstoffen steunt EFSA ondanks kritiek over oordeel aspartaam

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Kenniscentrum Zoetstoffen steunt EFSA ondanks kritiek over oordeel aspartaam

Volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen is de consumptie van aspartaam wel degelijk veilig. Hiermee gaat het Kenniscentrum Zoetstoffen in tegen eerdere uitkomsten van de nieuwe studie van wetenschappers Millstone en Dawson.

Volgens het kenniscentrum hebben de Millstone en Dawson onderzoek gedaan naar de onderzoeksmethode die de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft gebruikt bij de beoordeling van aspartaam. De onderzoekers hebben daarbij echter niet gekeken naar de veiligheid van de zoetstof, meent het Kenniscentrum Zoetstoffen.

E-nummers

Volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen geldt voor alle zoetstoffen en additieven voor voedingsmiddelen, dat deze eerst door onafhankelijke wetenschappers van EFSA uitgebreid worden onderzocht. Pas daarna mogen ze op de Europese markt worden toegepast. De zoetstoffen en additieven krijgen dan een E-nummer als bewijs van goedkeuring.

Zoetstof aspartaam

Aspartaam is volgens het kenniscentrum de meest onderzochte zoetstof en is in 2013 wederom door de EFSA als veilig voor consumptie bevonden.

Het Kenniscentrum Zoetstoffen geeft aan dat Millstone en Dawson zich uitspreken over de onderzoeksmethodes van EFSA bij de beoordeling van de veiligheid van aspartaam. De onderzoekers beweren dat de EFSA onzorgvuldig te werk is gegaan, omdat zij bepaalde onderzoeken niet meegenomen zou hebben. De wetenschappers kijken in hun onderzoek echter enkel naar de onderzoeksmethode van EFSA, en niet naar de veiligheid van aspartaam.

Reactie EFSA

De EFSA heeft in een reactie aangegeven dat de cijfers die Millstone en Dawson hebben gebruikt niet kloppen en benadrukt dat de huidige niveaus veilig zijn voor consumptie. De voedselveiligheidswaakhond geeft daarbij aan dat hun advies een van de meest uitgebreide risicobeoordelingen van aspartaam betreft.

Gezondheidsautoriteiten

Het kenniscentrum benadrukt dat aspartaam wel veilig is voor consumptie. Zij sluit zich hiermee aan bij de EFSA en bij uitspraken van gezondheidsautoriteiten zoals het Wereld Kanker Fonds, het Diabetesfonds en het Voedingscentrum.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

‘Aspartaam is veelvuldig in het nieuws geweest. De EFSA heeft al het bewijs rondom aspartaam nogmaals bekeken. Haar conclusie is dat een volwassene per dag tot 40 mg per kg lichaamsgewicht aspartaam kan gebruiken zonder een verhoogd risico op kanker,” aldus het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op haar website.

Diabetesfonds

Het Diabetesfonds schrijft op zijn website: “Alle zoetstoffen die in ons eten en drinken worden verwerkt, hebben een E-nummer. Dit betekent dat de stoffen door de European Food and Safety Authority (EFSA) zijn gecontroleerd en dat het gebruikt ervan veilig is.”

Voedingscentrum

“In 2006 en 2007 zijn twee studies gepubliceerd door het Italiaanse Ramazzini Instituut, waaruit zou blijken dat proefdieren kanker krijgen als gevolg van aspartaam. Naar deze studies is goed gekeken door de EFSA. Haar conclusie was dat de tumoren niet kwamen doordat de ratten aspartaam kregen, maar omdat ze chronische ontstekingen hadden aan ademhalingsorganen. De ratten waren dus al ziek voordat ze getest werden,” vermeldt het Voedingscentrum op zijn website.

VMT schreef al eerder over dit onderwerp:

 

Reageer op dit artikel