nieuws

Onderzoekers gaan arseen in rijst te lijf

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Onderzoekers gaan arseen in rijst te lijf

Onderzoekers van de Queen’s University Belfast hebben een nieuwe methode gevonden om de aanwezigheid van anorganisch arseen in rijst te reduceren. Dat is bereikt met aanpassingen in de processing van rijst in de traditionele kleinschalige blancheerinstallaties in Bangladesh.

Het aangepaste proces zorgt voor minder anorganisch arseen en verhoogt tegelijkertijd het calciumgehalte van de rijst, zeggen de onderzoekers. Wat is er gedaan? In de huidige situatie wordt de meeste ruwe rijst gelijk na de oogst geblancheerd inclusief rijstkaf. Daarna volgen andere processtappen om de gepolijste witte rijst te produceren.

Rijstkaf

Professor Andrew Meharg van het Institute for Global Food Security van de Queen’s University vroeg zich af wat er zou gebeuren met arseengehaltes als eerst het rijstkaf verwijderd zou worden en pas daarna het blancheren. Immers, het rijstkaf zelf kan hoge gehalten aan anorganische arseen bevatten. Bovendien blijft arseen voor een groot deel in de rijstkorrel zitten tijdens het blancheren wanneer het rijstkaf er nog omheen zit. Het kaf fungeert dan als een barrière.

Low tech

Professor Meharg: “Er is veel onderzoek gedaan naar het verwijderen van arseen uit rijst. Er werd gezocht naar een methode die low tech was en breed kan worden doorgevoerd. Uit ons onderzoek blijkt dat arseen kan worden verwijderd uit rijst met deze procesaanpassing.”

aardbeienijs

 

Ionchromatografie

De onderzoekers hebben de nieuwe methode getest in dertien traditionele en kleinschalige blancheerinstallaties verspreid over Bangladesh. Het team gebruikte Het team gebruikte ionchromatografie gekoppeld aan inductief gekoppelde plasmamassaspectrometrie om arseenspecies in rijst te analyseren.

Arseen, calcium en kalium

Daaruit blijkt dat het blancheren van volkoren rijst in plaats van de ruwe rijst een verlaging van 25% betekent van het gehalte anorganisch arsenicum in de uiteindelijke gepolijste rijstkorrel. Het calciumgehalte is tegelijkertijd 213% zo hoog. De nieuwe methode vermindert echter ook het kaliumgehalte met 40%. De onderzoekers stellen dat dit verlies aan kalium zal moeten worden afgewogen tegen de voordelen van de verlaging van het arseengehalte en toegenomen calcium. Hier de link naar het onderzoek.

Contaminatie

Contaminatie van rijst met arseen is een enorm probleem op plekken in de wereld waar veel rijst wordt geconsumeerd. In Bangladesh wordt bijvoorbeeld bijna een halve kilo rijst per persoon per dag gegeten (bron: International Rice Research Institute). Omdat de inwoners van Bangladesh ongeveer de meeste rijst per persoon eten in vergelijking met de rest van de wereld, hebben zij een groter risico om aan inorganisch arseen te worden blootgesteld. Arseen is een toxische stof die kanker veroorzaakt en in de grond terecht komt door het vervuilde irrigatiewater op de rijstvelden.

Bangladesh Rice Field

Bangladesh Women and Rice

Reageer op dit artikel