nieuws

NVWA: ‘Tot nu toe geen verdacht Pools vlees op Nederlandse markt’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

NVWA: ‘Tot nu toe geen verdacht Pools vlees op Nederlandse markt’

Een Pools undercovertelevisieprogramma onthullende een vleesschandaal in een Pools slachthuis. Op de beelden waren zieke dieren te zien. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) vond nog geen verdacht vlees op de Nederlandse markt.

Op de televisiebeelden zijn kreupele koeien en dieren met abcessen te zien. Zij worden illegaal geslacht. Na het slachten kregen ze officiële stempels. Hierdoor werden duizenden kilo’s verdacht vlees als het ware gelegaliseerd, meldt de NOS

Recall

De Poolse voedselautoriteit ontdekte dat 9500 kilo fout vlees op de markt kwam, waarvan 2700 kilo bestemd voor export.Volgens de Poolse toezichthouder gaat het vlees naar zeker elf landen, waaronder de Scandinavische landen, Duitsland, de Baltische staten en Frankrijk. In dat laatste land is 800 kilo van het vlees terechtgekomen. 

De Poolse NVWA riep het vlees terug en benadrukt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Dat blijkt volgens het agentschap uit controles op het teruggeroepen vlees. 

Traceringsonderzoek

Tot nu toe ontdekte de NVWA nog geen verdacht vlees in Nederland. Maar ze houdt de situatie nauwlettend in de gaten. De Poolse “NVWA” is momenteel bezig met een traceringsonderzoek. “Wij houden hierover contact met hen.” Of de kans bestaat dat er alsnog vlees afkomstig van zieke Poolse dieren opduikt, kan de NVWA niet zeggen.“We houden de situatie goed in het oog.”

Reageer op dit artikel