nieuws

EFSA en ECDC: daling ziektegevallen door salmonella, campylobacter en listeria stopt

Voedselveiligheid & Kwaliteit

EFSA en ECDC: daling  ziektegevallen door salmonella, campylobacter en listeria stopt

Het aantal mensen in de Europese Unie dat ziek wordt door salmonella en campylobacter in dierlijke producten blijft in 2017 stabiel vergeleken met 2016. Het aantal zieken door listeria blijft ook min of meer gelijk , melden de Europese Voedsel Autoriteit (EFSA) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Dat er geen sterke afname is van deze drie meest voorkomende zoönotische ziekten baart de organisaties zorgen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Europese rapport over zoönosen in de Europese Unie gepubliceerd door EFSA en ECDC. De data zijn afkomstig uit 28 EU-landen en uit negen niet EU-landen.

Zoönosen zijn infectieziekten van dieren die ook besmettelijk zijn voor de mens.

Salmonella

Na jaren van daling van het aantal ziektegevallen door de salmonellabacterie blijft dit aantal de laatste jaren stabiel. In 2017 viel nog een kleine daling te noteren vergeleken met 2016: 94425 zieken (91662 in 2016). Meer acties zijn nodig om dit aantal naar beneden te krijgen, stelt Marta Hugas, EFSA’s wetenschapsdirecteur. Het type Salmonella Enteritidis komt het meest voor bij mensen. Eén op de zeven voedseluitbraken door salmonella is te wijten aan dit type. In de periode 2013-2017 was het aantal besmettingsgevallen met S. Enteritidis stabiel. Salmonella was de belangrijkste uitbraak van voedseluitbraken in vleesproducten en eieren.

Campylobacter

Het aantal ziektegevallen door campylobacter daalde in 2017 (246158) ten opzichte van 2016 (246917). De meeste campylobacterbacteriën waren te vinden in kippenvlees (37,4%) en kalkoenvlees (31,5%). Ondanks de lichte daling is de bacterie nog altijd de meest voorkomende ziekteverwekker.

Listeria

Het aantal mensen dat ziek wordt door listeria mag dan dalen in 2017 (2480 infecties) vergeleken met 2016 (2509), de trend over een periode van vijf jaar is nog altijd stijgend, waarschuwen EFSA en ECDC’s. Listeria treft vooral kwetsbare groepen als ouderen. Vooral bij mensen boven de 84 eist de bacterie zijn tol: in deze leeftijdsgroep overleed 84% na besmet te zijn geraakt met listeria.

Meeste doden listeria

Relatief gezien vielen door listeria de meeste doden: 225 (13,8%) in 2017.

De hoogste niveaus van Listeria monocytogenes vonden voedselinspecteurs in visproducten (6%) en kant-en-klaresalades.

“Het aantal voedseluitbraken door salmonella, listeria en campylobacter mag dan dalen, nog altijd zagen we gemiddeld honderd van zulke uitbraken in de EU. Deze infecties zijn een substantiële van menselijke ziektes. Zeker de stijgende trend van lsteriosis blijft doden veroorzaken veroorzaken bij kwetsbare groepen. We moeten deze trend omdraaien”, zegt Mike Catchpole, wetenschappelijk directeur bij ECDC.

Reageer op dit artikel