nieuws

Voedselveiligheid van voedseldonaties makkelijker te regelen

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Voedselveiligheid van voedseldonaties makkelijker te regelen

Voor supermarkten, retail distributiecentra en cateraars moet het makkelijker worden om voedselveilig voedsel te doneren aan instanties zoals de Voedselbank. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een versimpeld ‘food safety management system’ gepubliceerd voor dergelijke bedrijven.

Retailers en dc’s die voedsel willen doneren lopen vaak tegen voedselveiligheidsvraagstukken aan omdat het gedoneerde voedsel meestal het einde van de houdbaarheid nadert. Bovendien zijn er bij voedseldonatie vaak meerdere partijen betrokken die met elkaar de verantwoordelijkheid hebben om de voedselveiligheid van producten te garanderen.

Stappenplan

De winst van het versimpelde systeem is dat donerende partijen geen specifieke en diepgaande kennis in huis hoeven te hebben over de verschillende voedselveiligheidsrisico’s. Er is een stappenplan ontwikkeld voor retailers waarmee ze eenvoudig kunnen checken of het aangeboden voedsel veilig is. In de checklist zitten onder meer de controle op houdbaarheid van de producten, een check op een ononderbroken koelketen en het borgen van communicatie tussen de aanbieder en ontvangers van de voedseldonatie.

Het nieuwe systeem moet retailers bewust maken van het feit dat bij bepaalde producten microbiologische, chemische en fysieke gevaren of allergenen kunnen voorkomen. Ook moet duidelijk zijn dat het nalaten van belangrijke controleactiviteiten (zoals het scheiden van rauw en gekookt voedsel) een risico voor de consument kan opleveren.

Voedselverspilling tegengaan

De nieuwe opinie van de EFSA moet voedselbanken en liefdadigheidsorganisaties een handig hulpmiddel in handen geven om veilig voedsel te kunnen doneren aan degenen die dat hard nodig hebben. Volgens  Marta Hugas, hoofdonderzoeker bij de EFSA moet de versimpelde aanpak het niet alleen makkelijker maken voor retailers om voedsel te doneren, maar ook om voedselverspilling tegen te gaan. “Een prioriteit in de EU”.

De nieuwe aanpak vermeldt duidelijke diagrammen met daarin de verschillende stappen in de productie en distributieketen. De versimpelde tabellen leiden retailers door het food safety management proces van risicoanalyse tot en met beheersmaatregelen. Deze zijn uiteraard in lijn met de bestaande wetten.

Donaties

Tot dusver wordt er in de EU slechts een klein deel van het overgeschoten voedsel verder gedistribueerd. Uit cijfers van de Europese Federatie van Voedselbanken blijkt dat In 2017 zo’n 4,1 miljoen voedseldonaties per dag zijn geweest voor in totaal zo’n 8,1 miljoen mensen.

In 2017 publiceerde EFSA al een ‘simplified food safety system’ voor kleine retailers zoals slagers, bakkers, visbedrijven en ijswinkels. De vervolgstap is nu dat dat er ook een versimpeld programma is ontwikkeld voor grotere retailers als supermarkten, dc’s, cateraars en restaurants.

Reageer op dit artikel