nieuws

Analyses sneller en vollediger met kleinere apparaten

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Analyses sneller en vollediger met kleinere apparaten

Het opsporen van fraude, maar bijvoorbeeld ook het identificeren van pathogenen en of deze daadwerkelijk gevaarlijk zijn, komt meer en meer letterlijk binnen handbereik. Apparatuur voor het uitvoeren van analyses worden namelijk steeds vaker zo groot als een smartphone, zo valt te lezen in VMT 14, een themanummer over analyses van 23 oktober. Hoe snel gaan de ontwikkelingen en wat doen we met al die data die beschikbaar komen? Delen, deels beschikbaar houden of erover zwijgen?

Een belangrijke trend is de opkomst van Whole Genome Sequencing. Met name overheidsorganisaties gebruiken deze techniek om in de levensmiddelindustrie en maatschappij pathogenen te identificeren. Op deze manier kunnen zij verbanden leggen tussen ziekte-uitbraken onderling, maar ook de voedselbron met grote nauwkeurigheid vaststellen.

Nu de WGS-apparatuur steeds sneller, kleiner (smartphone) en goedkoper wordt, wordt het ook voor de industrie steeds aantrekkelijker om binnen eigen muren na te gaan welke pathogenen zich daar bevinden, de herkomst /routes van pathogenen te achterhalen en te ontdekken of deze resistent worden tegen bestrijdingsmiddelen. In Nederland experimenten grote concerns al hiermee, maar besteden de analyses vaak nog uit aan commerciële labs.

Fraudedetectie

Ook bij fraudedetectie wordt de apparatuur steeds kleiner, goedkoper waarmee inkopers en kwaliteitsmanagers, snel de integriteit van grondstoffen kunnen controleren. Saskia van Ruth (Rikilt/WUR) schets de belangrijkste ontwikkelingen op de diverse terreinen. Het maken van productprofielen en het opbouwen van productdata in bibliotheken gebeurt nu vaak nog door afzonderlijke partijen, maar zou, net als bij WGS data van micro-organismen, ook in een centrale database kunnen worden ondergebracht zodat iedereen deze kan raadplegen.

Eerdere publicaties

Al eerder publiceerde VMT uitgebreid over de ontwikkelingen rond sensortechnologie. In VMT 10 van 2016, een themanummer over Analyse, verschenen onder ander artikelen over de TU Eindhoven (Sensortechnologie in versnelling), Voedselscanner, Voedsel intelligent verpakken, Foodsniffer en ‘Sensors for Food leidt tot spin-offs’. Op VMT.nl verschenen onder andere Sensors for Food biedt analyse oplossingen, Nieuwe DNA-techniek – receptonomics – helpt de ontwikkeling van gepersonaliseerde voeding en WGS steeds belangrijker voor snel ingrijpen bij uitbraken.

Analysemethoden zijn niet voor elk product geschikt

Het bepalen van de voedingswaarde op basis van analyses is vaak ingewikkelder dan dat het lijkt. Generieke analysemethodes geven voor specifieke producten lang niet altijd de juiste uitslag. En zijn die paar geanalyseerde producten wel representatief voor alle producten die het hele jaar door in het schap liggen? Retailers en klanten lopen keer op keer tegen dezelfde problemen aan. Daarom wil het VBZ op zoek naar een gezamenlijke, overkoepelende oplossing.

Reportage bij WFC Analytics: ‘We willen het onderscheid maken’

Directeur/eigenaar Taco Wijtzes wil met zijn lab WFC Analytics in Arkel het onderscheid maken. Tussen labs, maar vooral tussen micro-organismen zodat levensmiddelen niet langer onnodig worden afgekeurd. Begonnen met twee stoofjes en een koelkast omvat zijn cultuurcollectie nu ruim 500 typen Listeria. Momenteel doen ze “krankzinnig veel” challengetesten voor Listeria monocytogenes en staat hij voor de keuze om een Maldi tof of een sequencer aan te schaffen. “Gaaf!”

Reageer op dit artikel