nieuws

Kinderziektes opgelost, Vion heropent runderslachterij

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Kinderziektes opgelost, Vion heropent runderslachterij

De deuren van de runderslachterij van Vion in Leeuwarden opent op 10 september opnieuw de deuren. Eind mei ging de locatie dicht door hoge afkeuringspercentages van karkassen.

De moderne slachterij opende dit jaar, maar ging na drie maanden alweer dicht. De belangrijkste reden was het hoge afkeuringspercentage van karkassen dat boven de 5% lag. Dit hoort tussen de 1,5% en 2% te liggen.

Apparatuur en installaties

Een andere reden voor de tijdelijke sluiting waren kinderziektes in nieuwe apparatuur en installaties. Deze problemen zijn opgelost, aldus Vion. Zo is de inrichting van de stal aangepast om de levende keuring van de koeien te faciliteren, vertelt woordvoerster Nancy Aschman. “In het eerste ontwerp waren er dichte schotten in de stal, deze zijn vervangen door een hekwerk zodat de keuringsdierenarts de dieren beter kan zien.” Ook zijn op de slachtlijn de instellingen aangepast. Vion verwacht met de doorgevoerde verbeteringen in de lijn dat het keuringsproces en de registratie van keuringsgegevens beter zal verlopen.

Oorzaak afkeuring

Wat de exacte oorzaak is van de hoge afkeuringspercentages, wordt niet duidelijk. Vion verwijst hiervoor door naar de NVWA. “Dat komt door problemen in de lijn en heeft te maken met de aanvoer van de dieren”, zegt een woordvoerder. Specifiekere informatie wil hij niet geven. De NVWA zal het slachthuis in Leeuwarden niet strenger gaan controleren.

Controles NVWA

“We doen onze controles zo uniform mogelijk bij iedere slachterij. We houden de afkeuringspercentages natuurlijk in de gaten. Hiervoor voeren keuringsartsen al continu toezicht uit door dagelijks steekproeven te nemen.”

Leveranciers

Vion gaat er vanuit dat de leveranciers weer terug zullen komen bij hypermoderne slachthuis als het op 10 september de deuren weer opent. “Voor de boeren zelf en voor het dierenwelzijn (kortere transporttijden, red) is het beter om een slachthuis dicht in de buurt te hebben.” Het vleesconcern bevestigt schade te hebben geleden door de tijdelijke sluiting van ruim een kwart jaar. Maar op bedragen wil het bedrijf niet ingaan. 

Reageer op dit artikel